2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
6 étel, amiért nagyon sokat fizetünk, pedig nem is egészségesForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-04-22 09:22:41
Sokkal többet vagyunk hajlandóak költeni azokra az ételekre, amikrõl azt gondoljuk, egészségesek. Bio, teljes kiõrlésû, csökkentett cukor-, zsír- és szénhidráttartalom. Sok élelmiszert azonban teljesen feleslegesen veszünk meg horror összegekért.

Az egészségünk megõrzése érdekében gyakran sokkal többet vagyunk hajlandóak költeni. Az egészséges termékek pedig sokkal drágábbak is lehetnek, mint az egyszerûbb, nem minõségi alapanyagokból készültek. Azonban nem minden esetben éri meg megvenni a drágább, egészségesnek hitt élelmiszereket. Sokszor ugyanis többet ártunk vele a szervezetünknek, mint amennyit használunk. Az Authority Nutrition - egészségügyi kutatókból és táplákozási szakértõkbõl, dietetikusokból álló online portál - gyûjtötte össze a következõ élelmiszereket.

1. Alacsony zsírtartalom és barátai

Amikor megindult a harc a telített zsírok ellen, az élelmiszergyártók gõzerõvel kezdtek el dolgozni azon, hogy zsírmentessé tegyenek egyes ételeket. A csökkentett zsírtartalom, illetve zsírmentes címkéktõl óriási hasznot reméltek. Csakhogy az ily módon feldolgozott ételek borzasztó ízûek lettek, és ezt valahogy orvosolni kellett. Jött bele egy csomó cukor, amitõl ugyan ehetõ az adott termék, de az korántsem egészséges. A telített zsírokról kiderült, hogy ártalmatlanok, viszont a hozzáadott cukrot tartalmazó ételek túlzott fogyasztása nem kedvez a szervezetünknek.

2. Salátaöntet

A zöldségek nagyon egészségesek, azonban sokan nem találják õket elég ízletesnek. Ezért például fûszeres dresszingeket, bolti önteteket tesznek rájuk. Ezek a dresszingek sok esetben tele vannak cukorral, plusz esetleg mesterséges kémiai anyagokkal. Így végeredményben - bár a zöldségek jót tennének - az ember bevisz a szervezetébe egy csomó káros anyagot. Ezek lenullázzák mindazt a pozitív hatást, ami a zöldségek elfogyasztásából fakad. Szóval mielõtt efféle öntetet vásárolnál, csekkold az összetevõk listáját! Vagy csináld magad a dresszinget.

3. Gyümölcslé

Sokan azt hiszik, hogy a gyümölcslevek egészségesek. Hiszen gyümölcsbõl vannak. De azok a termékek, amiket a boltok többségében megvásárolhatsz, lehet, hogy sosem láttak gyümölcsöt. Sokszor csak mesterséges színezék, cukor, és aromák elegye az egész lé. Még a 100 százalékos gyümölcslevekkel is az a baj néha, hogy pont ami a szervezetednek a legjobb, a rostok, azok kerülnek ki belõle. Ami marad, az pedig csak a cukor.

4. Kamu teljes kiõrlésû kenyér

Sokszor a teljes kiõrlésû termék valójában nem teljes kiõrlésû gabonából készülnek. Ezért mindig érdemes megbízható forrásból vásárolni, esetleg megkérdezni az eladót, mit tud az összetevõkrõl. Az ilyen kamu teljes kiõrlésû kenyereknek így pedig ugyanakkora lehet a glikémiás indexe, mint a fehér kenyérnek. Azaz ugyanúgy megdobja az ember vércukorszintjét, mint a sima kenyér. Pedig sokkal többet fizetünk érte, és még csak nem is egészséges. A hirtelen vércukoremelkedés átmeneti inzulin-túltermelést okoz. Emiatt pedig az étkezés után már akár egy órával leesik a vércukorszint, és újra éhesnek érezhetjük magunkat. Különben számos kutatás kimutatta, hogy a mai búza sokkal kevésbé tápláló, mint nagyanyáink korában, ezért nincs is annyira szükségünk rá, mint hinnénk. Sõt, egyesek szerint a modern búza növeli a koleszterinszintet és túlzott fogyasztása elhízáshoz vezet.

5. Margarin

Míg korábban a vajat tartották hizlalónak és egészségtelennek, addig mára már a margarin lépett ebbe a szerepbe. Sõt, sokan a margarint egyenesen egészségtelennek tartják, és fõként magas transzzsír-tartalma miatt üldözik. Az is igaz, hogy most már sokkal kevesebb van benne, de még mindig egészségtelennek minõsül, finomított olajtartalma miatt. Viszont ezektõl legalább kiváló az íze.

A margaringyártók szerint ugyanakkor általános tévhit az, hogy a margarin magas transzzsírsav tartalma miatt káros az egészségre. Adataik szerint a margarin alapjául szolgáló növényi olajok telítetlen zsírsavtartalma élettanilag kedvezõ hatású. A transzzsírok valóban rossz élettani hatásúak az emberi szervezetre nagy mennyiségben. Azonban a jó minõségû margarinok ma már nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsav-tartalmuk a megengedett határérték alatt van. A margarinok transzzsírsav-tartalmát sok esetben ellenõrizhetjük a csomagoláson.

6. Reggeli gabonapelyhek

Ezek sok esetben bár tele vannak nyomva vitaminnal, ásványi anyagokkal, kalciummal, sok cukrot tartalmazhatnak. Érdemes ellenõrizni az összetevõk listáját az arányok miatt, és csak akkor megvenni, ha valóban megfelelõ mennyiségben vannak benne az egészséges fejlõdéshez szükséges anyagok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!