2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Így csökkentenék a közterheiketForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-22 10:07:33
A tervezett intézkedés a feketegazdaság visszaszorításához is hozzájárulna.

Legfeljebb 100 ezer forintig felére csökkenne a mezõgazdasági dolgozók munkáltatói közterhe, ha a kormány bevezetné a kilátásba helyezett új agrárkedvezményeket a munkahelyvédelmi akciótervben. Az intézkedés a feketegazdaság visszaszorításához is hozzájárulna.
A dolgozó is nyer

A munkahelyvédelmi akcióterv mezõgazdasági kedvezményei a felére csökkentenék a bruttó munkabér – de legfeljebb 100 ezer forint – munkáltatói közterhét – jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke. A mezõgazdaságban dolgozókat jelenleg is évi 120 napig foglalkoztathatják idénymunka jelleggel kedvezményesen az úgynevezett egyszerûsített foglalkoztatás keretében. A munkahelyvédelmi akcióterv jövõbeni kiterjesztésével a foglalkoztató mellett a dolgozó is nyer, így ugyanis az év minden napjára lehet munkája. Az intézkedés a feketegazdaság visszaszorításához is hozzájárulhat.
Nyártól élhet

Jakab István közlése szerint az újonnan bevezetni kívánt kedvezmény havonta 30-35 ezer mezõgazdasági dolgozó foglalkoztatását segítheti elõ, és éves szinten mintegy 6 milliárd forintot hagyna a mezõgazdasági dolgozókat foglalkoztató vállalkozásoknál. A változtatás lényege, hogy a 25-55 év közötti, mezõgazdasági munkakörben dolgozók után is érvényesíthetnék a munkáltatók a bérjárulék-kedvezményt. Az új intézkedést ez év nyarán vezethetik be. A Magosz elnöke az ügyben további kezdeményezéseket kíván tenni. A gazdaszervezet szerint például érdemes végiggondolni, hogy a közfoglalkoztatás és a versenyszféra kapcsolata miként alakul a jövõben, a versenyszféra szereplõi hogyan tudnak bekapcsolódni a közmunkában foglalkoztatott emberek gyakorlati oktatásába. Ez utóbbi ugyanis a Magosz elnöke szerint történhetne a gazdálkodóknál. Így a közfoglalkoztatásban dolgozó, arra alkalmas emberek könnyebben találhatnának munkát a versenyszférában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!