2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Egészségre káros krómot talált cipõkben a fogyasztóvédelmi hatóságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-23 08:01:29
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában megvizsgált 25 pár cipõt, ezek közül négyrõl kiderült, hogy olyan mennyiségben tartalmaz krómot, ami már káros lehet az egészségre, így ezeknek a cipõknek a forgalmazását megtiltották – közölte az NFH az MTI-vel kedden.

A vizsgálaton 5 pár lábbeli felelt meg minden szempontnak. A szakemberek 5 pár gyermek, 12 pár nõi, 8 pár férfi cipõt ellenõriztek a laboratóriumban. A 4 pár kifogásolt lábbeli bélésében kilogrammonként 5 milligrammnál magasabb volt a krómtartalom, ami súlyos egészségügyi kockázat.

A cipõkben talált króm erõsen mérgezõ, rákkeltõ anyag, már nagyon alacsony koncentrációban is képes bõrgyulladást, dermatitiszt kiváltani. A krómot nem szándékosan alkalmazzák a bõr és a bõripari termékek gyártásánál, hanem a bõr feldolgozásakor, a cserzéshez használt króm oxidációja során képzõdhet – jegyezte meg közleményében az NFH.


A hivatal az MTI érdeklõdésére közölte: a mintavétel helyén összesen 27 pár cipõt vontak ki a forgalomból, de a forgalmazói lánc felgöngyölítésével további termékletiltások is következhetnek. Az ezekhez tartozó számadatokról a hatóságnak nincs ismerete, miután ezekrõl az illetékes elsõfokú hatóságok, azaz a kormányhivatalok intézkednek.

A szakemberek azt is ellenõrizték, hogy a szabályoknak megfelelõ tájékoztatás szerepel-e a termékeken, hogy a vásárlók megfelelõen tudjanak tájékozódni. A címkézés módja többféle is lehet, a lényeg, hogy rajta legyen a cipõkön vagy a dobozukon.

A hivatal tájékoztatása szerint az ellenõrzés során 3 pár cipõrõl derült ki, hogy az anyagösszetételt tüntették fel hibásan, a gyártó és importõr neve pedig 20, illetve 19 pár cipõnél hiányzott. Ez a hiba jelentéktelennek tûnhet, ám egy esetleges vitás ügy rendezésénél kellemetlenséget okoz, ha nem lehet tudni, hogy ki gyártotta a cipõt, vagy ki a forgalmazó.
A leggyakoribb minõségi kifogás a hatósági tapasztalatok alapján a lábbelikkel kapcsolatos. Éppen ezért hangsúlyozzák: ezekre a termékekre a hatályos jogszabályok szerint 2 év szavatosság vonatkozik.

A vizsgált termékek listája a www.nfh.hu oldalon olvasható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!