2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Forinthitelek – Másodfokon is pert vesztett az AXA BankForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-23 08:22:03
Másodfokon is pert vesztett az AXA Bank, mivel a Fõvárosi Ítélõtábla kedden kihirdetett ítéletében helybenhagyta az elsõfokú bíróság ítéletét az AXA Bank Europe SA magyarországi fióktelepének a forinthitel-szerzõdések tisztességességével kapcsolatban a magyar állam ellen indított perében.

A bíróság kötelezte a felperes pénzintézetet, hogy az alperesnek 15 napon belül fizessen meg 500 ezer forint plusz áfa másodfokú perköltséget.
Az ítélõtábla, az elsõfokú bírósággal egyetértve, nem látta indokoltnak elõzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezését – és erre tekintettel a per felfüggesztését – az Európai Unió bíróságánál.

A bíró szóbeli indoklásában kifejtette: az ítélõtábla egyetértett az elsõfokú bírósággal abban, hogy a 2014. évi 38-as törvényben foglalt feltételek konjunktívak, bármelyiknek a hiánya esetén fennáll a tisztességtelenség.

Kifejtette: az elsõfokú bíróság nem sértett meg semmiféle eljárási szabályt azzal, hogy egy legáltalánosabbnak tekinthetõ feltételt, az átláthatóság elvét vizsgálta valamennyi általános szerzõdési feltétel (ászf) tekintetében, és ahol megállapította, hogy ennek nem felel meg, ott már további elveket nem vizsgált.

A bíró kiemelte: nem fogadható el, ha az oklista ugyan létezik, de a fogyasztó annak alapján nem láthatja elõre, milyen mértékû lehet a rá áthárítandó terheknek a köre, továbbá nem tudja ezeket ellenõrizni. Ha a feltételek egy részét el kell hagyni ahhoz, hogy az ászf megfeleljen az átláthatóság és egyértelmûség elvének, akkor nem felel meg a tisztességesség követelményeinek – fejtette ki.

Az elsõfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a perbéli feltételek a 38-as törvény hatálya alá tartoznak, hogy a felperes nem tudta megdönteni a tisztességtelenség vélelmét, valamint a feltételek konjunktivitása folytán szükségtelen volt további feltételek tartalmát vizsgálni – fejtette ki.

Az elsõfokú bíróság betartotta az eljárási szabályokat, és indokolási kötelezettségének a szükséges mértékben eleget tett. A másodfokú bíróság egyetértett azzal is, hogy az árazási elvekkel és a panaszkezelési szabályzattal nem kellett foglalkozni, mert nem relevánsak ebben a perben – ismertette a bíró.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!