2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
KSH: februárban 3,4 százalékkal nõtt az átlagkeresetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-23 08:49:38
Februárban 3,4 százalékkal nõttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 2,6 százalékkal volt magasabb az elõzõ év azonos idõszakinál, a versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 0,7, százalékkal nõtt.

A fogyasztói árak 1,0 százalékos februári éves csökkenésével számolva a reálkeresetek éves 4,4 százalékkal nõttek a nemzetgazdaság egészét tekintve, és 4,3 százalékkal a vállalkozásoknál a közfoglalkoztatottak nélkül.

A vállalkozások 3,6 százalékkal több foglalkoztatottat alkalmaztak, mint a tavaly februárban.

A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek 0,3-0,4 százalékponttal kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.

A teljes munkaidõben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintû átlagos bruttó keresete a legalább öt fõt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 234 ezer forint volt.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (480 ezer forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (143 ezer forint).

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 183 ezer ember – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, összege átlagosan 10 300, illetve 9300 forint volt.

Január-februárban nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 154 000 forint volt, – a kereseteket terhelõ járulékok és a személyi jövedelemadó-szabályok változatlansága miatt – a bruttó keresetekével azonos mértékben, 3,7 százalékkal emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevõ hatást nem gyakorolt a nettó keresetek átlagindexében. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 160 700 forintra becsülhetõ – közölte a KSH.

Az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 856 ezer volt, 53 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A közfoglalkoztatottak nélkül 2 millió 686 ezren dolgoztak, 84 ezerrel többen az egy évvel korábbinál. A vállalkozásoknál 1 millió 892 ezren dolgoztak, 3,8 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!