2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Megtakarítási tájékoztatót tett közzé az MNBForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-23 08:57:19
Megtakarítási tájékoztatót tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek táblázata tartalmazza a Magyarországon befektetési szolgáltatás nyújtására jogosult intézmények nevét.

A jegybank az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a megtakarítások elhelyezésekor különösen fontos a megfelelõ pénzügyi szolgáltató kiválasztása. Ennek elsõ lépése, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy pontosan milyen szolgáltatást, terméket vesznek igénybe, és hogy a kiválasztott szolgáltatónak van-e erre engedélye.

A befektetési szolgáltatásokat közvetítõ szereplõk adatai nincsenek a listán, esetükben ugyanakkor az ügyféllel kötött szerzõdésben fel kell tüntetni a – jegybanki táblázatban szereplõ – engedéllyel rendelkezõ társaság a nevét, amelynek szolgáltatásait kínálják.

Magyarországon jogosultak befektetési szolgáltatási tevékenységet folytatni határon átnyúló szolgáltatást végzõ, bejelentéssel rendelkezõ intézmények is, amelyek elérhetõsége szintén megtalálható az MNB honlapján. Ezen intézmények esetében a keresõbe elõször be kell írni az adott intézmény nevét, majd – találat megjelenése esetén – a tevékenységek között lehet ellenõrizni, hogy jogosult-e a társaság befektetési szolgáltatás nyújtására – közölték.

A közlemény kiemeli: Magyarországon betétet csak engedéllyel rendelkezõ, illetve határon átnyúló szolgáltatást végzõ, bejelentéssel rendelkezõ hitelintézetek – így bankok, takarékszövetkezetek, lakás-takarékpénztárak vagy saját tagjaik körében hitelszövetkezetek – gyûjthetnek az ügyfelektõl. Ezek teljes listája szintén megtalálható az MNB honlapján.

A tájékoztatás szerint nagyon fontos, hogy elsõ lépésként mindenki ellenõrizze a listában, illetve az MNB honlapján, hogy szolgáltatója rendelkezik-e engedéllyel, és ha igen, ezen belül pontosan milyen befektetési vagy betéti szolgáltatás nyújtására. Elképzelhetõ ugyanis, hogy az adott szolgáltatónak nem teljes körû, csak egyes résztevékenységekre vonatkozó engedélye vagy bejelentése van.

Amennyiben bármilyen kérdés, kétség merül fel a szolgáltatóval, a kínált befektetési vagy betéti lehetõséggel, illetve a szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban, akkor kérik, hogy azt jelentsék az MNB pénzügyi fogyasztóvédelmi központjának.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!