2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Romagyilkosságok – Kiss Árpád védõje enyhítést kért, ha elmarad a hatályon kívül helyezésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-24 10:20:56
A romagyilkosságok perében határozott idejû börtönbüntetést kért Kiss Árpád elsõrendû vádlottra ügyvédje arra az esetre, ha a Fõvárosi Ítélõtábla nem helyezi hatályon kívül az elsõfokú ítéletet. A harmadrendû vádlott, Petõ Zsolt védõje szintén az ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta.

A romagyilkosságok ügyében folyó büntetõper másodfokú tárgyalásán, szerdán Bérdi Zsolt, az elsõrendû vádlott ügyvédje a védõbeszéde végén elsõsorban azt indítványozta, hogy eljárási szabálysértések miatt helyezzék hatályon kívül az elsõfokú ítéletet.

Hozzátette: ha ennek az indítványának nem adnak helyt, akkor mondják ki bûnösnek védencét a Galgagyörkön, a Piricsén és a Tarnabodon elkövetett cselekményekkel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés, valamint lõfegyverrel és lõszerrel való visszaélés bûntettében.

Bérdi Zsolt továbbá indítványozta, hogy a Besenyszögön, a debreceni menekülttábornál, valamint Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán elkövetett cselekményekkel kapcsolatban, továbbá a hadianyaggal való visszaélés bûntett tekintetében bizonyítottság hiányában mentsék fel Kiss Árpádot az ellene emelt vád alól.

Erre való tekintettel kérte, hogy védencét a Fõvárosi Ítélõtábla határozott idejû, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje, és mondja ki, hogy a büntetés kétharmad részének letelte után feltételesen szabadságra bocsátható.

Az ügyvéd végül Iustitia, az igazságot megszemélyesítõ ókori istennõ alakjára hivatkozva azt is kérte, hogy az eljáró tanács tagjai a döntésük meghozatalakor “takarják le a szemüket”, ne azt nézzék, hogy ki ül a vádlottak padján, hanem azt, törvényesen folyt-e le a büntetõeljárás, s ha nem, akkor kezdjék azt elölrõl.
Kiss Árpád nem kívánt élni felszólalási jogával a tárgyaláson, de benyújtott a bíróságnak egy iratot.

Kiss István másodrendû vádlott védõje csatlakozott Kiss Árpád ügyvédéjének indítványához és szintén az elsõfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte, egyebek mellett eljárási szabálysértésekre és megalapozatlansági okokra hivatkozva.

Kiss István – Kiss Árpád testvére – a tárgyaláson felszólalásában arról beszélt, hogy szerinte tisztességtelen eljárás részesei voltak a letartóztatásuktól kezdve egészen az elsõfokú ítélet indoklásának kézhezvételéig.

Szerinte tisztességtelen volt, hogy az akkori országos rendõrfõkapitány elfogásukkor kijelentette, hogy kétséget kizáró bizonyítékaik vannak ellenük. Ezzel – Kiss István szerint – szabad útjára engedte a médiát, amely hisztérikusan járt el az ügyben.

A másodrendû vádlott szólt arról is, hogy szerinte politikai nyomás alatt zajlott a nyomozás, és a bírósági szakban is folytatódott a tisztességtelen eljárás. Közölte továbbá, hogy az elsõ fokon eljáró bíró tanács elnöke, Miszori László megalázóan bánt és kiabált velük, valamint volt, hogy gúnyolódott a személyén.

Kiss István kijelentette: sérült a védelemhez való joga, az ítélet megalapozatlan, a bíró egyoldalúan cenzúrázta a bizonyítékokat, és szerinte ezen csak az segíthet, ha hatályon kívül helyezik az elsõfokú ítéletet és új eljárásra kötelezik a bíróságot.

Petõ Zsolt, a harmadrendû vádlott védõje egyebek mellett az indokolási kötelezettség elmulasztására, eljárási szabálysértésekre és megalapozatlansági okokra hivatkozva szintén az elsõfokú eljárás hatályon kívül helyezetését indítványozta perbeszédében.

Petõ Zsolt felszólalásában arról beszélt, hogy szerinte az elsõ fokon eljáró törvényszéknek már a per elején volt egy koncepciója és ezt próbálta mindennel alátámasztani.

A harmadrendû vádlott sorra vette, hogy az elsõfokú eljárásban mit tart problémásnak, s ezek között szólt arról, hogy a negyedrendû vádlott, Csontos István vallomása csak feltételezéseken alapul, mégis figyelembe vette azokat a bíróság. A büntetõügy koronatanújának számító F.-né Ny. Éva – aki ellen hamis tanúzás miatt eljárás folyik – vallomása kapcsán azt mondta: érthetetlen, hogy a bíróság a “szavahihetetlen” tanú szavai alapján következtetett dolgokra.

A per pénteken folytatódik, várhatóan Petõ Zsolt folytatja felszólalását, majd a negyedrendû vádlott ügyvédje megkezdheti védõbeszédét. Ezeket követõen a vádlottaknak lehetõségük lesz az utolsó szó jogán szólniuk.

A romagyilkosságok ügyében a Budapest Környéki Törvényszék 2013. augusztus 6-án tényleges életfogytiglanra ítélte Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Petõ Zsoltot, Csontos István pedig 13 év fegyházat kapott.

Az eljárás adatai szerint Kiss Árpád, a testvére, Kiss István és Petõ Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. A bûncselekmény-sorozatban hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsebesültek. Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofõrként.
A három vádlott terhére rótta a bíróság a besenyszögi fegyverrablást is, amelynek során a késõbbi támadásokhoz szereztek fegyvereket. Az elsõfokú ítélet szerint ott egy negyedik ismeretlen ember is közremûködött gépkocsivezetõként, ezért az elsõfokú döntés kihirdetése után újra nyomozást rendeltek el, amelyet – mint a korábbi tárgyaláson kiderült – idõközben felfüggesztettek.

Az elkövetõk 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán hajtottak végre támadásokat. A kislétai és a tiszalöki bûncselekménynek egy-egy, a nagycsécsinek és a tatárszentgyörgyinek két-két halálos áldozata volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!