2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Manipulált kilométerórákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-26 07:47:15
A fogyasztói jogok sárba tiprása – félretájékoztatott vásárlók.

A Fogyasztóvédõk Országos Egyesületéhez egyre gyakrabban érkeznek használt autóval kapcsolatos kérdések. Az egyik ilyen esetben közel kétmillió forintért vásárolt a fogyasztó egy kifogástalannak tûnõ használt autót, aztán persze kiderült, hogy közel 90 ezer kilométerrel többet futott, mint amit a kilométeróra mutatott.
Elhárított felelõsség

A szervizkönyv nélkül értékesített gépjármûrõl két hónap múlva az is kiderült a szakszervizi vizsgálat során, hogy számtalan más hibája van; amikor a fogyasztó ezt felrótta a kereskedõnek, az elhárított minden felelõsséget.

A fogyasztó kérdésébõl az is kiderült, hogy minden további nélkül elutasították a kérelmet, a cég szerint „nem tehettek arról, hogy valaki korábban manipulálta az órát”, ráadásul szerintük használtautó-kereskedõként csak hat hónap szavatosságot, nem pedig garanciát kell vállalni, és az kizárólag a fõdarabokra vonatkozik. Azonban a vállalkozás tévesen értelmezte a jogszabályokat, hiszen használtautó-vásárlás esetén legalább egy évig élhet a fogyasztó kijavítás-kicserélési jogával. Ha pedig ezek teljesítése nem lehetséges, akkor vételár-leszállítást kérhet, elállhat a szerzõdéstõl, és visszakövetelheti a teljes vételárat, vagy a hibát mással ki is javíttathatja a kereskedõ költségére. A fentiek szerint a cég abban is tévedett, hogy csak hat hónap szavatosságot kell vállalnia. Ráadásul a használt autókra szintén érvényes a szabály, miszerint a vásárlást követõ hat hónapon belüli hiba esetében a vállalkozást terheli annak bizonyítása, hogy a gépjármû az eladáskor még hibátlan volt.

A fenti esetben ugyanakkor a vállalkozás semmivel sem mentette ki magát bizonyítási kötelezettsége alól, és hibásan teljesített, hisz a felek rögzítették a kilométeróra állását az adásvételi szerzõdésben, és a fogyasztó kifejezetten emiatt vásárolta meg az autót. A szakszerviz által megállapított valós kilométeróra-állás azonban olyan hibának minõsül, ami nem javítható, ezért a fogyasztó jogosan követelte vissza a cégtõl a vételárat. Elõfordult olyan eset is, amelyben az autó már a vásárlásnál „gyanús volt”, hiszen zajt észlelt a vevõ a szervokormánynál (ezt a tényt egyébként rögzítették is a gépjármû mûszaki állapotfelmérõ lapján), de azzal biztatták, hogy „ez nem jelent problémát, el fog múlni”.

Néhány nappal késõbb azonban a kormánymû teljesen tönkrement, a vevõ ezt azonnal jelezte is a használtautó-kereskedõnél, aki „készségesen azt tanácsolta, hogy javíttassa meg”. A vevõ ezt meg is tette, a javítás ára 70 ezer forint volt, ennek megtérítését a vállalkozás pedig elutasította, annak ellenére, hogy az autó vásárláskori hibátlan állapotát semmivel sem igazolta.

KM-LTL
Jó tanácsok használt autó vásárlására

1. Ne fogadják el a fogyasztók a vállalkozás azon hivatkozását, hogy felelõsségük nem áll fenn használt autó hibája esetén. Legalább egy évig felléphetnek többek közt kijavítási igénnyel és az elsõ hat hónapon belül észlelt hibánál a vállalkozásnak bizonyítania kell, hogy még hibátlan autót adott át.

2. Minden dokumentumot olvassanak át a fogyasztók a vásárlásnál még aláírás elõtt, mert könnyen lehet olyan papírt írnak alá, amely miatt késõbb nem tudnak élni jogaikkal. Jogilag nem számít hibának az, amit a fogyasztó a vásárláskor már felismert, vagy fel kellett volna ismernie.

3. Ha a próbaút során bármilyen rendellenességet észlel a fogyasztó, ne fogadja el azt a választ, hogy a probléma csak átmeneti! Ehelyett a megvásárlás elõtt szakértõvel mérje fel az autó állapotát és az ennek eredményeként tett megállapítások fényében vegye meg a gépjármûvet!

4. A szervizkönyvben fel kell tüntetni mindig a javításkori kilométeróra-állást, errõl is tájékozódjon a fogyasztó a vásárlás elõtt! Ha nem rendelkezik az autó szervizkönyvvel, akkor mindenfajta állítás csupán egy feltételezés a szakember által elvégzett vizsgálat eredményéig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!