2023. május 31. Szerda, Angéla.
 
Banki elszámolás – A bankok az elszámolást követõ 15 napon belül kötelesek a pénzügyi teljesítésreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 08:01:07
A devizahiteles ügyfeleknek az elszámoló levél átvételétõl számított 30 nap áll rendelkezésére a panaszok jelzésére, a pénzintézetek pedig legkésõbb az elszámolást követõ 15 napon belül kötelesek az elszámolás pénzügyi teljesítésére – jelezte az MTI érdeklõdésére Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség fõtitkára.

Válaszában emlékeztetett: a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerzõdések elszámolásával kapcsolatos tájékoztató levelek esetén a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint április 30. a postára adási határidõ.

A bankszektor csaknem két hónapja megkezdte a tájékoztatók kiküldését, és a törvény elõírásainak megfelelõen teljesíti a feladatot. Abban az esetben, ha a szerzõdésekkel kapcsolatos – bank vagy pénzintézet által kezdeményezett – polgári perek március 1. után fejezõdnek be, az elszámolás megküldésének határideje a per befejezését követõ 60. napra tolódik ki.

Az európai szinten is példátlan mértékû pénzintézeti elszámolási folyamat során a hazai pénzintézetek egy évtizedes idõszak alatt felépült ügyfélállomány adatait számolják újra, majd küldik ki ennek eredményét, szektorszinten csaknem 2,1 millió levélben – fogalmazott válaszában a fõtitkár.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több pénzügyi intézmény esetében már az elszámolás felkészülési folyamatát is szigorúan ellenõrizte. Az elszámolást, a levelek szövegét és formáját, valamint kiküldését is jogszabályok rögzítik.

A bankszövetség a jegybankkal történõ szoros együttmûködésben segédkezett az egységes számítási modell kialakításában, és szakmai háttérrel támogatta a bankok felkészülését a feladatra – emlékeztetett.

A bankszövetség felhívja az érintett fogyasztók figyelmét arra, hogy az elszámolási törvény rendelkezései szerint a májusi törlesztõrészletet már az elszámolás utáni idõszakra meghatározott új – a korábbinál átlagosan 15-20 százalékkal alacsonyabb – összeg figyelembevételével határozzák meg, még abban az esetben is, ha az említett határnapok még nem teltek el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!