2022. augusztus 17. Szerda, Jácint.
 
Nõtt az álláskeresõk száma márciusbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 09:56:37
Márciusban 462 ezer álláskeresõ szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában, több mint egy hónappal, illetve egy évvel korábban – közölte az NFSZ honlapján pénteken.

A szolgálat korábban nyilvánosságra hozott adatai szerint az idén február végén 430,7 ezren, 2014 márciusában pedig 431,5 ezren kerestek állást Magyarországon.

Az idén márciusban a nyilvántartott álláskeresõk aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10,4 százalék, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7 százalék volt a jelentés szerint. A legalacsonyabb értékek továbbra is Gyõr-Moson-Sopron megyében voltak: 3,1, illetve 2,2 százalék.

A múlt hónapban 55,7 ezer pályakezdõ szerepelt a nyilvántartásban, arányuk az összes álláskeresõ között 12,1 százalék volt. A legtöbb pályakezdõt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de jelentõs a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdõ álláskeresõk száma is.

Több mint egy éve, vagyis tartósan 102,3 ezren voltak álláskeresõk március végén, arányuk az összes álláskeresõhöz viszonyítva 22,1 százalék, ami 6,4 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban – derül ki a jelentésbõl.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2014. december – 2015. februári gördülõ negyedévben 345,6 ezer volt, ami 7,7 százalékos, az elõzõ évinél 0,7 százalékponttal alacsonyabb munkanélküliségi rátát eredményezett.

Márciusban összesen 105,2 ezer álláskeresõ kérte nyilvántartásba vételét az illetékes kirendeltségen, 4,4 százalékuk elsõ alkalommal regisztrált.

A foglalkoztatók összesen 195,7 ezer üres álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, amelynek 91,5 százalékához igényeltek támogatást. Budapesten, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentették be az állások 42,3 százalékát. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 179 ezer volt, amelybõl 177,8 ezer a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarta.

Márciusban az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 16,7 ezer volt, ami az összes álláshely 8,5 százaléka. A nem támogatott állások elsõsorban az egyszerû ipari, a bolti eladó, a mechanikai gép-összeszerelõ, a szolgáltatási és szállítási, az egyéb termékösszeszerelõ és pultfeltöltõ, árufeltöltõ foglalkozásokra vonatkoztak.

Összességében az idén márciusban 244,8 ezer álláslehetõség állt rendelkezésre, ebbõl a zárónapon 114,3 ezer maradt betöltetlen.

A múlt hónapban a foglalkoztatók 905 munkavállalót érintõen jelentettek be csoportos létszámcsökkentési döntést a foglalkoztatási szolgálathoz, elsõsorban Pest megyében és a fõvárosban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!