2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Hét trópusi betegség, amit Magyarországra is meghoz az éghajlatváltozásForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-27 11:08:55
Malária, dengue-láz, nyugat-nílusi vírus, csak néhány azok közül a halálos betegségek közül, ami Magyarország kapuján kopogtat, vagy már be is lépett az éghajlatváltozás miatt.

Malária a határokon

A malária tipikus trópusi betegség, amelyet a nõstény Anopheles szúnyog terjeszt. A betegséget egy egysejtû okozza. Világszerte évente több mint százmillió megbetegedés történik, és több millió ember hal meg, zömében gyermekek.

A malária nem ismeretlen Európában, sokáig Magyarországon is súlyos járványokat okozott az akkor váltóláznak nevezett betegség. 1975-re azonban Európa maláriamentes lett, ám az elmúlt években a betegség ismét felütötte a fejét Törökországban és Görögországban, de tavaly már Szerbiában is fordultak elõ maláriás megbetegedések.
Dengue-láz

A dengue-láz egy vírusos megbetegedés, amelyet az Aedes nembe sorolt szúnyogok terjesztenek. A betegséget csonttörõ láznak is nevezik, mivel a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. Védõoltás nincs a betegség ellen. Mivel a szúnyog szaporodásához enyhe telek kellenek, és legalább 600 milliméter csapadék, ezért a kutatók szerint a szúnyogfaj Nyugat-Európában is elterjedhet. A szakértõk szerint Magyarországon elsõsorban a nyugati területeken találhat kedvezõ élõhelyre.
Chikungunya vírus

A vírust szintén szúnyogok terjesztik és sokáig trópusi megbetegedésnek számított, egészen 2007-ig. Ekkor Olaszországban kitört az elsõ európai járvány, ami 200 embert betegített meg. Három évvel késõbb Franciaországban is felütötte a fejét a betegség, ma már Albániában, Szerbiában, Horvátországban, sõt Szlovéniában is találtak vírushordozó szúnyogot. Védõoltás ez ellen sincs.
Nyugat-nílusi láz

A nyugat-nílusi láz ma már rendszeresen elõfordul Magyarországon. Általában költözõ madarak hozzák be a vírust, amit aztán szúnyogok terjesztenek. 2014-ben 11 beteget diagnosztizáltak, fõként az Alföld területérõl. A betegek zöménél a vírus tünetmentes, de a fiataloknál és az idõsebb korosztálynál súlyos szövõdmények is kialakulhatnak.
Leishmaniasis

Ez a betegség hazánkban még szinte teljesen ismeretlen, holott világszerte évente több mint egymillióan betegednek meg. Az egysejtû által okozott megbetegedés bõrelváltozásokat, belsõ szervi megbetegedéseket okozhat, de akár halálos is lehet. A megbetegedést a lepkeszúnyogok terjesztik, amelyek már megtalálhatóak Horvátországban és Bulgáriában is.
Krími-kongói vérzéses láz

Terjesztõje egy kullancsfaj, ami Magyarországon egyelõre nagyon ritka, ám az éghajlatváltozás miatt gyakoribbá válhat. Az elsõ, már hazánkban élõ, tehát nem behurcolt példányokat 2011-ben találták meg az ország területén.

A betegség nagyon gyors lefolyású 4–5 nap alatt agyvelõ-gyulladás alakulhat ki, és akár egy héten belül halált is okozhat.
A Lyme-kór

Szintén egy kullancsok által terjesztett betegség, amely ma már mindennapjaink része. Az egyre enyhébbé váló telek kedveznek a kullancsok terjedésének, így ma már a kullancsok által terjesztett Lyme-kór népbetegség. A fertõzöttek száma hazánkban elérheti az 50 ezer fõt is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!