2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Banki elszámolás – Az ügyfelek teendõje most az, hogy ellenõrizzék az adatokatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-28 09:28:04
A pénzügyi intézmények már postára adták az elszámoló leveleket devizahiteles ügyfeleik közel felének, azoknak, akik már meg is kapták, legfontosabb teendõjük, hogy ellenõrizzék az elszámolás adatait, és túlfizetés esetén – ha az elszámoló banknál nincs számlájuk – tájékoztassák a pénzintézetet arról, milyen formában szeretnének hozzájutni az õket megilletõ összeghez.

A tájékoztató leveleket a jogszabály szerint április 30-ig postára kell adniuk a pénzügyi intézményeknek. Ha a szerzõdésekkel kapcsolatos polgári perek március 1. után fejezõdnek be, az elszámolás megküldésének határideje a per befejezését követõ 60. nap. A Magyar Posta pénteki tájékoztatása szerint az elõre jelzett 2 millió küldeménybõl április 24-ig 870 ezret adtak fel.

A levél az elszámolással kapcsolatban a tisztességtelenül felszámított összeg mértékén kívül arról tájékoztat, hogy mennyi volt a futamidõ egyes éveiben az adott devizanemben a pénzügyi intézmény által elõírt törlesztõrészlet valamint a tényleges befizetés, továbbá a lejárt valamint nem esedékes tõketartozás az egyes idõszakok végén. Ismerteti a szerzõdés megszûnésének idõpontjában alkalmazott tisztességes kamat mértékét is, továbbá tájékoztatja az ügyfeleket a további lépésekrõl, a jogorvoslati lehetõségekrõl.

A levél alapján ellenõrizni lehet, hogy az ismertetett adatok megegyeznek-e a pénzügyi intézmény által évente kiküldött egyenlegértesítõkkel. Ha valaki ennek alapján nem tudja eldönteni, hogy egyetért-e az elszámolással, kérheti, hogy bocsássák rendelkezésére az elszámolás teljes levezetését. Ehhez sok esetben az adott pénzügyi intézmény honlapján hozzá lehet férni, a levél ekkor az ehhez szükséges egyedi kódot is tartalmazza.

A részletes elszámolás havi bontásban tartalmazza többek között az elõírt törlesztõrészletet, annak tõke-, kamat- és kezelési költség tartalmát az adott devizában és forintban, a még esedékessé nem vált tõketartozást, a devizában nyilvántartott hátralék, illetve túlfizetés összegét, a havi törlesztésnél alkalmazott árfolyamot, az adott hónapban ténylegesen, illetve az átszámítás során alkalmazott éves ügyleti kamatlábat.

Akinek a szerzõdése már megszûnt, és követelése keletkezett, a pénzügyi szolgáltató kifizeti neki. Akinek élõ szerzõdése van és nincs lejárt tartozása, annál a követelést elõtörlesztésként kell jóváírni, vagyis fennálló tõketartozása a követelés összegével csökkenni fog. Ha a követelés összege meghaladja a tõketartozást, a különbséget szintén kifizetik. Lejárt tartozás esetén elsõként a lejárt tartozásra írják jóvá az elszámolásból eredõ összeget, ezután a fennmaradó követelést elsõsorban a költségre, azután a kamatra kell elszámolni. Ha az egyéb tartozások után még marad követelés, a fenmaradó tõketartozást kell csökkenteni.

Ha az ügyfélnek van bankszámlája az elszámolásra kötelezett pénzügyi szolgáltatónál, a neki járó összeget azon a számlán kell jóváírni, ha azonban nincs, a szolgáltatónál nyilatkoznia kell arról, hogy melyik bankszámlára kéri a pénzt, esetleg készpénzben akarja-e felvenni.

Az elszámolás nyomán visszajáró összeget a pénzügyi intézményeknek legkésõbb az értesítõ megküldése után 15 napon belül jóvá kell írniuk az ügyfél számláján (csökkentve ezzel tartozásait), a már megszûnt fogyasztói szerzõdések esetében pedig – amennyiben ismert a számlaszám – átutalniuk.

Amennyiben valaki nem ért egyet a pénzügyi szolgáltató által küldött elszámolással, az elszámolás átvételétõl számított 30 napon belül tehet panaszt írásban, annál a szolgáltatónál, akitõl az elszámolást kapta. A határidõ betartása fontos, mert letelte után már nincs lehetõség panaszt tenni.

Ha valaki – például kórházi ápolás miatt – akadályoztatva volt, annak az akadály megszûnésétõl számított 30 napon belül, illetve a jogszabályi feltételek fennállása esetén legkésõbb az elszámolás kézbesítésétõl számított 120 napon belül kell panaszát eljuttatnia a pénzügyi szolgáltatóhoz. Az akadályoztatás tényét hitelt érdemlõ módon igazolni kell.

A pénzügyi intézmény 60 napon belül köteles megválaszolni a panaszt; elutasítás esetén – ha az ügyfél továbbra is fenntartja az abban foglaltakat – a Pénzügyi Békéltetõ Testület (PBT) eljárását lehet kezdeményezni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!