2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Gyakorlati lehetõség a joghallgatóknakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-28 15:49:23
A Jogi Klinika a közigazgatási és munkaügyi bíróságon nyújt gyakorlati képzést.

A „Jogi Klinika” a 2015/16-os tanévtõl szabadon választható tantárgyként jelenik meg az egyetem állam- és jogtudományi képzésében (DE-ÁJK), s ennek keretében a hallgatók a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, gyakorlati képzésen vehetnek részt, megismerhetik a közigazgatási és munkajogi bíráskodás területét.

Az egyetem, az ítélõtábla és a törvényszék 2014 októberében írta alá azt az együttmûködési megállapodást,melynek kereteibe illeszkedik a hétfõn aláírt megállapodás. „Az intézmények közös célja az, hogy az igazságszolgáltatásban és a közigazgatásban elhelyezkedõ szakemberek olyan modern, hasznosítható tudást kapjanak, amely megfelel a munkaerõpiaci elvárásoknak” – fogalmazott Szabadfalvi József, a DE-ÁJK dékánja. Az együttmûködési megállapodás alapján az ítélõtábla és a törvényszék többek között gyakorlati helyet nyújt a joghallgatók számára, tárgyaláslátogatásokkal segíti az egyetemi elméleti anyagok elsajátítását, a bírák konzulensi segítséget adnak a hallgatók szakdolgozataihoz, vendégelõadásokkal erõsíti az oktatási tevékenységet, de a két intézmény bírái részt vesznek például hallgatói és oktatói kutatócsoportok munkájában is.
Végigkövethetik az ügyeket

Figula Ildikó, a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke elmondta, a közigazgatási és a munkajogi ügyszakon félévenként három-három joghallgató vehet részt a gyakorlati képzésen. A hallgatók instruktor bírák mellett töltik gyakorlati idejüket, mely során a keresetlevél beérkezésétõl az ítélethozatallal bezárólag teljes egészében végigkövethetik az ügyeket, eljárásjogi és anyagi jogi feladatokat kapnak, megismerhetik a bírói munkát, legyen az az ügyviteli, a felkészülési, a tárgyalási vagy az ítélethozatali gyakorlat. „Az ügyek vizsgálata kapcsán a hallgatóknak titoktartási kötelezettségük lesz” – árulta el.
Távlati tervek

Szabadfalvi József arról is beszélt, idõvel a büntetõ és polgárjogi perek esetében is szeretnék, ha együttmûködhetnének a bíróságokkal gyakorlati helyeket illetõen, hiszen a gyakorlati képzettség az igazságszolgáltatási életpályára való felkészítés elengedhetetlen részét képezi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!