2024. április 24. Szerda, György.
 
Regionális összefogás és együttmûködés Kárpátalja megsegítéséértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-29 20:30:16
Példaértékû összefogás és együttmûködési megállapodás született a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa, három északkelet-magyarországi kereskedelmi és iparkamara, valamint a Russmedia és a Debrecen Televízió között Kárpátalja megsegítésére.

A Hajdú-Bihar megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kereskedelmi és iparkamarák elnökei, a Russmedia és a Debrecen Televízió ügyvezetõ igazgatói, Fekete Károly református püspök és Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványának kuratóriumi elnöke a sajtó nyilvánossága elõtt írta alá azt az együttmûködési megállapodást, melynek értelmében odaállnak a legkiszolgáltatottabb, legrászorulóbb magyar testvéreink, Kárpátalja magyarsága mellé. Az elõbbi két kamara egy-egy millió, míg utóbbi félmillió forint támogatást ajánlott fel, de várják a további felajánlásokat is a kamarai tagoktól.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke közölte, a földrajzi közelség miatt a tiszántúli egyházkerület hónapok óta segíti Kárpátalja rászoruló lakóit, akik a Kárpátaljai Református Egyházkerületen keresztül kapják meg a segélyszállítmányokat. Az anyagi segítségen túl azonban az is cél, hogy a szülõföldön maradást szorgalmazzák, ne pedig a migráció törjön felszínre – tette hozzá a püspök.

Pál Sándor, a szeretetszolgálat elnöke az MTI kérdésére elmondta: a legnagyobb segítség Kárpátalja lakossága számára a tartós élelmiszerek eljuttatása. Az elmúlt négy hónapban 170 tonna élelmiszert vittek ki, az utóbbi hetekben pedig 6-7 tonna vetõmagot. Az elmúlt héten a nagydobronyi árvaházba 22 tonna lisztet szállítottak ki. Segítséget nyújtanak továbbá magyarországi mûtétekben, illetve gyógyászati eszközöket, felszereléseket is visznek Kárpátaljára. Legutóbb a munkácsi katonai kórházat segítették különbözõ eszközökkel.

A szeretetszolgálat elnöke az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy az ország 1200 református gyülekezete egy emberként mozdult meg, hiszen az anyagi támogatáson túl perselypénzt is felajánlottak és eljuttattak Kárpátalja rászoruló magyarságához.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!