2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Fõzés a Sárréten: csak természetesenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 12:56:15
Vendégek Ausztriából, visszajáró fiatalok, remekbe szabott fõzõkonyha.

Sárrét Íze Fesztivál volt szombaton Nagyrábén. Immár kilencedik alkalommal rendezte meg a település a gasztronómiai eseményt. A finom ételek és közösségi alkalmak iránt közömbös embereknek csupán csak füst, összevisszaság és hangzavar, a többieknek pedig étvágygerjesztõ ízek sokasága, baráti és családi közösségek tartalmas együttléte, valamint színvonalas mûsorok kavalkádja – az utóbbiakból voltak többen, sokkal többen a remek rendezvényen. A helyszín, a mûvelõdési ház ligetes udvara, az ott lévõ tájházzal szinte kínálja magát az ilyen eseményekre. És hogy mennyire szeretik a falu, a térség lakói a fesztivált, mi sem bizonyítja jobban, hogy évrõl évre sokan eljönnek, visszajárnak a nagy közös fõzésre, amelyet nem is a zsûri értékelésében a lehetõ legjobb helyezés elérése miatt tesznek, hanem az együttlét öröme, a tartalmas szórakozás igénye a legfõbb szempont.
Évek óta itt vannak

A lombját bontogató fák árnyékában két bográcsban is fõz egy kis közösség. – Kakaspörkölt és töltött káposzta, akik pedig elkövetik, a Gyenge család és a Czeglédi család – mondja Gyenge Imre, majd hozzáteszi, hogy évek óta itt vannak a fesztiválon. Sõt nem csak õk, hanem például az Ausztriában és a Pakson élõ családtagok is erre az alkalomra érkeznek haza. – Ilyenkor összejön a család, összehozza az embereket ez a rendezvény.
Feczkóék gõzmozdonya

A fesztivál kétségtelenül leglátványosabb fõzõalkalmatosságával a derecskei Gasztromókusok csapat rukkolt elõ. Egy mini gõzmozdonyban készítették pacalpörköltöt és vaddisznógulyást. – Saját tervezésû, saját építésû a konyhánk, és ez az elsõ alkalom, hogy fõzünk rajta – válaszolta kérdésünkre Szöllõsi Kristóf és Feczkó Mihály. A mozdony mellet azonban ott volt egy kis bogrács is. Abban tarhonyás hús fõtt – talán biztonsági tartalékként.

Kicsivel távolabb fiatal fiúk és lányok szorgoskodnak. Mindannyian 14-16 évesek, jelenlegi és volt osztálytársak. Falufalók – olvasható a csapatnév a sátorvason.

– Ez a harmadik év, hogy itt vagyunk a fesztiválon, és minden alkalommal felnõtt segítség nélkül készítettük az ételt. Most éppen csirkepörköltet és saslikot – jön oda hozzánk a csapat vezetõje, Kása István. – Elõre megbeszéljük, hogy mit készítünk. Az étel alapanyagát mi hoztuk, a tûzifát a fesztivál szervezõi adják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!