2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Népszerû a közösségi szolgálat megyénkbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-04-30 13:34:31
2012. szeptember elsejével lépett hatályba a nemzeti köznevelésrõl szóló törvény, amely tartalmazza, hogy azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1.-je után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákok a közösségi szolgálatot a katasztrófavédelemnél is teljesíthetik.

A két és fél évvel ezelõtt elkezdõdött munka mostanra ért be igazán Hajdú-Biharban, a fiatalok körében hatalmas népszerûségnek örvend a katasztrófavédelemnél eltöltött ötvenórás szolgálat.

A katasztrófavédelem kiemelt feladatának tekinti a fiatalok személyiségének fejlesztését, melyet úgy kíván elérni, hogy a közösségi szolgálatra hozzá jelentkezõket bevonja a szervezet mindennapi tevékenységébe. A szolgálat alatt a diákok megismerkedhetnek – a saját élményû tanulás során- a segítõ magatartás számos lehetõségével, melynek kapcsán fejlõdik az empatikus, az együttmûködési, a problémamegoldó, valamint az önkéntes feladatvállalási és megvalósítási képességük, és késõbbi életük folyamán nagy valószínûséggel többet tesznek majd saját és környezetük biztonságáért.

Ide kattintva megtekintheti a katasztrófavédelem közösségi szolgálatot népszerûsítõ kisfilmjét.

Bekapcsolódhatnak a tûzmegelõzés és a tûzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába. Az elméleti felkészítést gyakorlati foglalkozás színesíti: a tûzoltás mûszaki mentés során használt szakfelszerelésekkel, eszközökkel ismerkednek, illetve felügyelet mellett lehetõség nyílik egy-egy ilyen kipróbálására. (Beöltözhetnek védõfelszerelésbe, beülhetnek a tûzoltójármûvekbe, valamint védõruhában alapszerelést végezhetnek, mint tömlõgurítás, vagy mentõkötés.) A gyakorlati képzés során, a tûzoltók mindennapi életébe és tevékenységeibe nyernek bepillantást a szerelési és karbantartási feladatokon keresztül. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre jobban vonzza a fiatalokat a katasztrófavédelem szervezete- érdekes és sokszínû- nyilatkozták többen is. A szakemberek próbálnak olyan ismereteket átadni a diákoknak, melyeket a mindennapi életben is tudnak hasznosítani. Tûzvédelmi területen ilyen például, hogy mit kell tenni lakástûz, ételleégés esetén, vagy ha kigyullad egy elektromos vezeték.

Ezen kívül a Hajdú-Bihar Megyei Tûzmegelõzési Bizottság aktív prevenciós tevékenységében is szerepet vállalhattak, hiszen az elmúlt két évben a Campus Fesztiválon, majd tavaly a Hajdúsági és Farmer Expókon keresztül is közelebb kerültek a tûzmegelõzés fontosságához és a lakosság felkészítéséhez. Az ifjúsági versenyek elõkészítésével és lebonyolításával, valamint különbözõ gyakorlatok elõkészítésével a polgári védelem szakterületével ismerkedhettek.

Az iparbiztonság iránt érdeklõdõ diákok a veszélyesáru-szállítást nyomon követõ rendszerek karbantartásában és alkalmazásában, illetve veszélyes üzemek bejárásán vehettek részt, de tevékeny szerepet kaphattak a katasztrófavédelmi mûveleti labor jármûveinek napi karbantartásában, üzemszerû mûködtetésében is.

A pozitív visszajelzések a számokban is megmutatkoznak, hiszen a két évvel ezelõtti, 12 iskolával kötött megállapodáshoz képest most már megyei szinten 48 tanintézménybõl várjuk a mintegy 1600 diákot délutánonként a debreceni, püspökladányi és hajdúnánási kirendeltségeken és hivatásos tûzoltó-parancsnokságokon.
A szolgálat:
Havonta egy héten keresztül, napi 3 óra (1 óra elõadás és 2 óra gyakorlati foglalkozás)
katasztrófavédelmi ifjúsági verseny
különbözõ gyakorlatokon, rendezvényeken való részvétel (imitátor, segítõ)
hivatali munkába való bevonás (pl. adatfeltöltés)
középiskolában megtartott felkészítések

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén regisztrált fogadóintézmények a www.hajdu.katasztrofavedelem.hu weboldalon találhatók.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!