2024. április 24. Szerda, György.
 
Banki elszámolás – Egységes devizahiteles leveleket kapnak az ügyfelekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-02 09:17:26
A devizahiteles elszámolási és forintosítási tájékoztató levelek egységes elveken, tartalmi és formai követelményeken alapulnak, így minden ügyfél számára átlátható információt tartalmaznak – hangsúlyozta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivõ-helyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: az értesítõnek három fontos része van, elsõként látható, hogy mekkora összeg jár vissza az ügyfélnek, a levél második felében található információ arról, hogy fennálló szerzõdés esetében hogyan változik a jövõre nézve a törlesztõrészlet – részletezve az elszámolás elõtti és utáni díjakat. Utolsó része pedig a jogorvoslati tudnivalókról számol be, mit tehet a fogyasztó, amennyiben nem ért egyet az elszámolásokkal.

Amennyiben valaki mégsem érti a levelet, a jegybank ügyfélszolgálatán személyesen, telefonon és email-ben is érdeklõdhet, illetve országos szinten a pénzügyi tanácsadói szolgálaton tájékozódhat.

A tájékoztató leveleket a jogszabály szerint április 30-ig postára kell adniuk a pénzügyi intézményeknek, amennyiben a pénzintézet az utolsó napon adja fel a levelet, az csak a jövõ héten érkezik meg – hívta fel a figyelmet a szóvivõ-helyettes.

Ha a szerzõdésekkel kapcsolatos polgári perek március 1. után fejezõdnek be, az elszámolás megküldésének határideje a per befejezését követõ 60. nap. A végtörlesztett fogyasztóknak 2015. november 30-ig kell megküldeni az igényelt elszámolást.

Az elszámolás alapján visszajáró összegeket az elszámolás megküldésétõl számított 15 munkanapon belül kell a pénzügyi intézménynek jóváírnia vagy – a már megszûnt fogyasztói szerzõdéseknél – átutalnia, kifizetnie.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!