2023. június 3. Szombat, Klotild.
 
Banki elszámolás – Április végén lejárt az elszámolási és forintosítási tájékoztatók kiküldésének határidejeForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-04 10:53:02
Az elszámolási és forintosítási tájékoztatók kiküldésének határideje április 30-án lejárt, az utolsó nap délután négy óráig 1 millió 604 ezer devizahiteles levelet adtak postára a pénzintézetek, az április 30-án feladott küldeményeket – a hosszú hétvége miatt – május 4-étõl kézbesítik.

A Magyar Posta közlése szerint ebbõl 850 ezer darab küldeményt már átvettek az érintett ügyfelek, 43 ezer esetben a küldeményért nem jelentkeztek, vagy a megadott címen az ügyfél már nem volt elérhetõ, így azokat visszakézbesítette a Magyar Posta a feladóknak, 700 ezer küldemény feldolgozása, kézbesítése folyamatban volt. A pénzintézetek elõrejelzése szerint 1,9 millió ajánlott-tértivevényes levelet kell kézbesítenie a postának a normál forgalmon felül.

Rogán Antal, az Országgyûlés gazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz frakcióvezetõje szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: az elszámolás az eddigi információk alapján rendben zajlik. Hangsúlyozta, hogy a 2 millió devizaalapú hitel kapcsán 570 milliárd forintot kapnak vissza az ügyfelek, 300-400 milliárd pedig majd õsszel, a forinthitelek kapcsán jár vissza.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki alaposan tekintse át az elszámoló levél tartalmát, amely tartalmazza a tisztességtelenül elvont összeg mértékét, és azt is, hogy milyen módon számolják el. A törlesztõrészletek 15-25 százalékkal csökkennek, azok járnak a legjobban, akik nem vettek igénybe banki, állami segítséget, és precízen törlesztettek. Az árfolyamgátasok törlesztõrészlete nem változik, de gyûjtõszámla tartozásuk jelentõsen csökken, sõt meg is szûnhet – mondta a politikus.

Ha valaki vitatja az elszámolást, a kézbesítéstõl számított 30 napon belül panaszt tehet a pénzügyi intézménynél, amely a panasz beérkezését követõ 60 napon belül köteles arra válaszolni. A panasz elutasítása esetén az ügyfél 30 napon belül a Pénzügyi Békéltetõ Testület eljárását kezdeményezheti.

Rogán Antal arra is felhívta a figyelmet: április 30. nemcsak a tájékoztatók kiküldésének szempontjából fontos határidõ, hanem azért is, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) e napig indíthat közérdekû keresetet a 2010. november 26. után kötött forint- és devizaszerzõdések esetében, ha úgy látja, az általános szerzõdési feltételek (ászf) tisztességtelen kikötést tartalmaznak.

Windisch László, az MNB alelnöke szerdán a közérdekû keresetekkel kapcsolatban azt mondta: 210 intézménytõl kértek adatszolgáltatást. Közülük 138 úgy nyilatkozott, hogy a meghatározott dátum után nem élt egyoldalú szerzõdésmódosítással; 56 intézmény alávetési nyilatkozatot tett, nem tekinti ugyan tisztességtelennek a feltételeit, de elszámol az ügyfelekkel. A Kúria által kidolgozott és törvénybe is foglalt feltételeknek 16 pénzügyi intézmény nem felelt meg, esetükben az MNB április 30-án közérdekû keresetet nyújtott be, hogy a bíróság mondja ki szerzõdéses feltételeik tisztességtelenségét.

Az MNB a következõ pénzügyi intézmények ellen nyújtott be közérdekû keresetet: Aegon Magyarország Hitel Zrt., Borsod Takarék Takarékszövetkezet, CIB Bank Zrt., CIB Lízing Zrt., Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe, FHB Jelzálogbank Nyrt., FHB Kereskedelmi Bank Zrt., Magyar Cetelem Bank Zrt., MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., MKB-Euroleasing Autólízing Zrt., OTP Bank Nyrt., OTP Jelzálogbank Zrt., Örkényi Takarékszövetkezet, Sopron Bank Burganland Zrt., UCB Ingatlanhitel Zrt., a Zalavölgye Takarékszövetkezet.

A devizaalapú szerzõdések esetében március 1. és április 30. között küldték ki a hiteleseknek az elszámolást, kivéve, ha bankjuk peres eljárása 2015. március 1. után fejezõdik be, mert akkor a per befejezését követõ 60. napig.

A forintalapú, továbbá devizaalapúnak nem minõsülõ devizahitelek esetében csak késõbb, 2015. augusztus 1. és szeptember 30. között kell megküldeni az elszámolásokat, vagy legkésõbb a polgári peres eljárás befejezésétõl számított 60. napig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!