2023. október 3. Kedd, Helga.
 
Érettségi – A matematika írásbelikkel folytatódnak a vizsgákForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-05 11:55:21
Ma reggel a matematika írásbelikkel folytatódnak az érettségik. Középszinten 1 252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3 696 diák ad számot tudásáról.

A köznevelési államtitkárság MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német és spanyol nyelven is lesz vizsgázó.

A matematika középszintû írásbeli vizsgája 180 perces. A diák elõször az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló idõt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerû összefüggések ismeretét hivatott ellenõrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A. rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésbõl állnak.

A II/B. rész három, egymással megegyezõ pontszámú feladatot tartalmaz, amelybõl a vizsgázó választása szerint kettõt kell megoldani, és csak ez a kettõ értékelhetõ.

A matematika vizsgatárgy emelt szintû írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részbõl áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló idõt ekkor is tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, s azok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyezõ pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhetõ.

A vizsgázók közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejûleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzõt, vonalzót, szögmérõt használhatnak, amelyekrõl maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!