2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
E-mailen érkezett – Aranyszegi iskola: emlékezni hívják a volt diákokat!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 08:29:56
Volt egyszer rég egy tanyasi iskola a hajdúszoboszlói körzetben, a szép nevû Angyalházán, a pusztán, az Aranyszeg nevû tanyán. Összesen 449 kisdiák koptatta ott az iskola padlóját az 1939/40–es tanévtõl az 1970/71-es tanévig, a második világháború idején is.

A bezárást követõen a helyét beszántották. Nem kerülték ki az iskola helyét, annak lebontása után azonnal mûvelés alá vonták, és pár éven belül csak a barázdákból elõkerülõ cserép- és téglatörmelékek árulkodtak arról, hogy ott valaha épület állt. A terület jelenleg a Hajdúföld tulajdona.

2014-ben a régi iskolások közül egy úgy gondolta, nem múlhat el nyomtalanul a kedves oktatási intézményük. Megkereste néhány volt osztálytársát, s elmondta nekik az ötletét, akik szóltak újabb volt diákoknak, meg még újabbaknak. Egyre több érdeklõdõ, segítõ jelentkezett. Felkutatták a volt tanárok nevét, s a még élõ tanárokat is, s a közös emlékezésbõl összeállt a régi kép.

Sikerült a jó ügy érdekében a helyi önkormányzatot, az agrárszövetkezetet, néhány helyi vállalkozót, civil szervezeteket és magánszemélyeket megnyerni, hogy támogassák a kezdeményezést.

Sajnos, nem találtak olyan képet, amelyen az iskola teljesen jól látszik, pedig a levéltárakban is próbálkoztak. Végül összegyûlt egyszerre jó pár diák, meg egy ügyes grafikus, s a visszaemlékezések alapján elkészült a régi iskola képe.

Az emlékhelyre egy nagyméretû emléktábla kerül, melyre minden volt diák és minden valamikor ott tanító pedagógus nevét feljegyzik. Néhány volt diák már parkosítja, csinosítgatja a megemlékezés helyét, ahol régen az Aranyszegi Iskola állt, hogy 2015. május 16-án 10 órára, az avató ünnepségre minden elkészüljön.

Szerény kis mûsor és az ünnepi beszéd után az egybegyûltek a közeli agrárszövetkezet udvarán közös ebéden vesznek majd részt. A menü a Hajdúság jellegzetes étele, birkapörkölt lesz. Minden érdeklõdõt szeretettel várunk! (Érdeklõdni a 70/932-1310-es telefonszámon lehet.)

- Németné Dávid Irén, az Aranyszegi iskola egy régi tanítójának lánya -

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!