2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elõ a naptejjel!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 08:42:51
Évente kétezer új melanomás esetet diagnosztizálnak hazánkban. Bõrünk védelme érdekében tavasszal is kerüljük el a napégést.

Világszerte növekszik az új melanomás megbetegedések száma, hazánkban évente kétezer új megbetegedést regisztrálnak fõként az 50-60 éves korosztályban, ám egyre több fiatal is megbetegszik. Nõknél fõként az alsó végtagon, férfiaknál a törzsön észlelhetõ az elváltozás.

- A bõr színét elsõdlegesen meghatározó festékanyagot, a melanint a bõr melanocitái termelik. A melanocitákból kiinduló jóindulatú bõrdaganat a festéksejtes anyajegy, míg a rosszindulatú bõrdaganat a malignus melanoma. A betegség anyajegybõl is kifejlõdhet, de gyakrabban közvetlenül a melanocitákból indul ki. Legtöbbször a bõrön jelenik meg, ám a testünk más részein elõforduló festéksejtekbõl is kialakulhat, például a szemben, központi idegrendszerben, nyálkahártyákon – ismerteti Emri Gabriella, a Debrecen Egyetem Klinikai Központ Bõrgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa.

A doktornõ szerint a bõr festéksejtjeiben a daganat kialakulásához vezetõ génmutációk keletkezésében fontos szerepet játszik a napfény ultraibolya (UV) sugárzása és az egyén fokozott genetikai érzékenysége is. Nagyobb a genetikai hajlam a fehér bõrû, könnyen leégõ, sok anyajeggyel rendelkezõ embereknél, ahol a családban is fordult már elõ melanoma vagy egyéb bõrdaganat. Nekik rendszeres bõrgyógyászati vizsgálat javasolt, és a helyes fényvédelmi szokások kialakításában is érdemes kikérniük a szakemberek véleményét.

- Mivel a melanoma kialakulhat anyajegy nélkül, illetve napfénytõl takart bõrfelületen is, mindenkinek tanácsolom, hogy idõrõl idõre nézze meg a saját bõrét, és ha újonnan kialakult, növekvõ, szabálytalan formájú, többszínû (világos- és sötétbarna, fekete, vörös, fehér, kék, szürke kombinációi), a meglévõ anyajegyeitõl eltérõ bõrelváltozást észlel, akkor forduljon orvoshoz – figyelmeztet a szakember.

Korai stádiumban a melanoma sebészi eltávolításával megelõzhetõ a daganat terjedése, ám a szövettani vizsgálat tükrében immunterápia vagy komplex onkoterápia is szükségessé válhat.

Mint minden betegség esetében, a melanománál is a legfontosabb a megelõzés. Az egészségtudatos szemlélet jegyében a leglényegesebb a napégés elkerülése, igaz ez az elsõ tavaszi napsugarak esetében is. Emri Gabriella hozzáteszi: a fényvédõ krémek használatának is vannak szabályai, miszerint a fényvédõ faktort a bõrtípusnak megfelelõen kell kiválasztani. Használjunk legalább 15-ös fényvédõ faktorszámú készítményt, amivel a napfényhatás elõtt fél órával kenjük be a bõrt, ha pedig hosszabb idõt töltünk a szabadban, ezt többször ismételjük. Önmagában azonban ez sem elegendõ, ruhával, kalappal is védekeznünk kell az ultraibolya sugárzás ellen, viseljünk UV-védelemmel ellátott napszemüveget, és tartózkodjunk árnyékban.

A Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésére idén a melanoma nap alkalmából a rendõrségen végeznek bõrgyógyászati anyajegy tanácsadást a Debreceni Egyetem Klinika Központ szakemberei május 4-6. között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!