2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Házitól a meszes vízig – Kilencféle tejet teszteltünkForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-06 10:32:20
Nem szeretjük a tejet, az igazit. Vagy csak nem vagyunk hozzászokva. Tejeket kóstoltunk, hogy kiderüljön, melyik a legfinomabb.

A szerkesztõségi teszten öt újságíró véleményét kértük ki a tejekkel kapcsolatban. A termékeket 1-10 pontig értékelhették és természetesen nem tudták, melyik márkát kóstolják.

Terméktesztünk legalján a tej végzett. A klasszikus házi tej, amelyet tejautomatából vásároltunk, literét 149 forintért. A gép szerint a tej zsírtartalma 3,6 -4 százalék között mozog, ez a termék került a legkevesebbe és elmondató, hogy ez osztotta meg legjobban a kollégákat. – Mintha sûrített tej lenne, nagyon erõs az illata emiatt valószínû sokan nem kedvelnék, de finom, olyan boci íze van – mondta egyik tesztelõnk, de nem õ volt az egyetlen, aki elégedett a házi tejjel.
- Ebben aztán van anyag, nyomot hagy a pohárban, tej illatú, az embernek kedve támad megkóstolni és finom – mondta másikuk. Akadtak viszont olyanok is, akiknek ez egyáltalán nem nyerte el a tetszését. – Büdös és tanya ízû és kinézetre is sötétebb mint a többi, ez lehet valami bio – szörnyülködött egyik kóstolónk, de nem maradt egyedül véleményével. Egy másik újságíró savanyúnak találta a tejet, hozzátette, ettõl biztos nem lehetne este elaludni.  (25 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A Bio tej mindössze egyetlen ponttal elõzte meg az utolsó helyezettet. Ugyanakkor ezért a termékért fizettünk a legtöbbet, a fél liter, 1,5 százalék zsírtartalmú folyadékért 209 forintot hagytunk a boltban. – Ránézésre testesnek tûnik, de enyhén húgyszagú és ez elgondolkodtat, meg merjük-e kóstolni. Csapnivaló az íze – jelentette ki egyik tesztelõnk. Másikuk szerint viszont ennek a terméknek tejíze van és nem csak egy felhígított folyadék. – Furcsa az illata, az íze pedig az az igazi bolti amit a multi tehén adott – mondta el markáns véleményét kolléganõnk. (26 pont)

A Tesco teje és A Tolle tej egyforma pontszámot ért el tesztünkön, egy fokkal bizonyultak jobbnak az elõzõnél. A hipermarket termékéért 199 forintot fizettünk, amelyért cserébe egy liter, 2,8 százalék zsírtartalmú tejet kaptunk, ezzel szemben az ugyanekkora zsírtartalmú Tolléért 349 forintot kértek az üzletben. – Gyermekkoromban a menzán, kancsóban szolgáltak fel ilyen ízû tejet. Édesebb, mint a korábbiak – jegyezte meg munkatársunk a hipermarket termékérõl. Több kóstoló szerint viszont gyanúsan jól néz ki és az ízek is mû módon harmonizálnak, akadt aki szerint olyan, mintha lekozmált volna. (27 pont)

A Tolle tej szintén nem nyerte el egyöntetûen mindenki tetszését. – Ez egy híg lötty, majdnem csobog. Nincs illata és mû ízû, olyan, mintha egy eltört vonalzó törésfelületét nyalogatnám – vélekedett kollégánk. Ennek ellenére volt, akinek a gyermekkorát idézte fel ez a tej. – Nagyon finom az illata, mintha öt perce fejték volna meg a bocit – hangzott el a teszten. (27 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

A 2,8 százalék zsírtartalmú Riska tejbõl fél litert vettünk, 159 forintért. – Nem rossz, de nem is jó, egy standard tej – fogalmazott tesztelõnk miután belekortyolt. Másikuk szerint viszont tejbegríz illatú, de nem dicsérõ értelemben. -Ez valami meszes víz, nagyon híg. A tejporos tejet összekeverhették a valódi tejjel, úgy jöhetett létre ez az íz – magyarázta az egyik újságíró. (28 pont)

Az élmezõnyben hármas holtverseny alakult ki a Mizo, az Alföldi dobozos és az Alföldi flakonos tej között. Mindhárom termék 2,8 százalék zsírtartalmú és egy literes kiszerelésben sikerült megvásároljuk. A Mizoért fizettünk a legtöbbet, 339 forintot. A másik két termék gyártója, neve, valamint az összetevõje is azonos. Ennek ellenére a dobozos tejért 319, a palackosért pedig 279 forintot kértek az üzletben. Az viszont rejtély, ha ugyanaz van benne, miért különbözõ ízûek.

- Picit sûrû, az illatán érzik, hogy porból készült. Enyhén záptojás ízû, ezután egy fél kiflit meg kell enni, hogy elnyomja ezt az ízt – hangzott el egy, a Mizo tejrõl alkotott ítélet. Másik munkatársunk szintén felhígított tejként jellemezte ezt a terméket. Mint mondta, aki ivott már igazi tejet, az tudja, hogy ennek ahhoz semmi köze. Kolléganõnk szerint viszont nem olyan rossz ez a tej, habár az utóíz ront rajta. (29 pont)

Az Alföldi dobozos tejre egyik munkatársunk szerint nem szabadna a tej nevet használni, csupán a tejjellegû ital elnevezést. – Szép fehér színû, de förtelmes az íze, savanyú és keserû egyszerre, a szaga meg a silóét idézi – mondta tesztelõnk, mások szerint viszont ez egy teljesen megszokott tej. – Átlagos, igazi bolti tej. Semmit nem vár tõle az ember és azt is kapja – emelte ki egyikük. (29 pont)

Fotó: Molnár Péter ©

- Ez eddig a legjobb, kellemesen édes, nem keserû – mondták többen ugyanezen termék flakonos változatáról. Ugyanakkor egyik tesztelõnk túlságosan mûanyag ízûnek találta. Úgy fogalmazott, mielõtt bepalackozták, valószínûleg lereteszelt falú mûanyag hordóban tárolhatták. Ennek ellenére ez a termék is jó eredményt ért el. (29 pont)

A lista élén a Spar terméke végzett. Az egy literes, 2,8 százalék zsírtartalmú tejért 199 forintot fizettünk, összességében ez az olcsóbbak közé tartozott. – Jól tapad, ami azt jelzi, hogy kellõen zsíros. Tej ízû – mondta kollégánk. Egy másik tesztelõ alany tejszínes illatot vélt felfedezni a tejben, de mint mondta, kellemes az íze, amivel valamennyien egyetértettek. (31 pont)

A végeredmény:

Házi tej (25 pont)
Bio tej (26 pont)
Tesco tej (27 pont)
Tollle tej (27 pont)
Riska tej (28 pont)
Mizo tej (29 pont)
Alföldi dobozos tej (29 pont)
Alföldi palackos tej (29 pont)
Spar tej (31 pont)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!