2024. április 24. Szerda, György.
 
Gyurcsány: új élet reménye nélkül nem lehet bizalmat teremteniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-07 17:59:25
Gyurcsány Ferenc szerint ha a demokrácia nem teremt jobb életet, nem lehet bizalmat teremteni iránta.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden, országjáró turnéjának hajdúszoboszlói állomásán arról beszélt, hogy a demokratikus oldalnak meg kell értenie: “ha a demokratikus rend nem teremt jobb, élhetõbb világot, mint a kádárizmus puha diktatúrája volt, akkor elfordulnak tõlünk” a szélsõjobb felé.

Az ellenzéki politikus tényként említette, hogy a magyarok túlnyomó többsége Kádár alatt jobban élt, mint most. “1956 és 1989 között a magyarok átlagjövedelme háromszorosára emelkedett, míg az elmúlt huszonöt évben lényegében nem változott semmit, milliónyian élnek rosszabbul, mint korábban” – fogalmazott.

Hogyan lehet a kiábrándultságot újra reménnyel felváltani? – tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy a korábbi megoldások erre nem adnak választ. Új lehetõségként ajánlotta hallgatósága figyelmébe a DK elképzeléseit, amelyeket Az elfeledett hatmillió ember programja címmel gyûjtöttek össze.

Ennek egyik legfontosabb célkitûzése, hogy öt éven belül a minimálbér legalább legyen egyenlõ a minimális megélhetési költséggel. “Merjünk ütemesen minimálbért növelni” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki egyidejûleg cáfolta, hogy ingyen akar vizet és villanyt adni az embereknek. Ugyanakkor megismételte: minden embernek állampolgári jogon hozzá kell jutnia az emberi élet fenntartásához elengedhetetlenül szükséges víz- és árammennyiséghez.

A demokratikus oldal, benne a DK csak akkor tudja megnyerni a választók bizalmát és tud majd kormányozni, ha bebizonyítja az embereknek, hogy “lehet alattunk jobban élni” – mondta a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc a jövõre nézve fontosnak nevezte, hogy megtanuljon együtt élni a jobboldali politikai közösség és az európai baloldal. Kérdésre válaszolva ugyanakkor élesen bírálta a nagyobbik kormánypártot: “a Fidesz egész kormányzásának a lényege a lopás és a korrupció” – jelentette ki. Hozzátette: nem elég megbuktatni a miniszterelnököt, helyre kell állítani az igazságszolgáltatást, a független ügyészséget is.

“Ennek még nincsenek meg a feltételei, de meg fogjuk teremteni” – mondta a DK elnöke.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!