2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Rendõrségi közlemény – Fontos a felelõs internethasználatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-08 06:19:10
A rendõrséghez a közelmúltban több alkalommal jutott el olyan hír a közösségi médiából, illetve az onnan származó értesülésekre hivatkozva, miszerint az ország különbözõ helyszínein illetéktelenek próbálnak meg magukkal vinni, „elrabolni” gyerekeket.

A rendõrség – átérezve a szülõk aggodalmát és a jelenség társadalmi súlyát -, a következõket kívánja közzétenni:

Tapasztalatok szerint az internetes közösségi oldalakon gyakran terjednek olyan híresztelések, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek, azonban természetüknél fogva alkalmasak arra, hogy a felhasználókban – különösen a leginkább érintett kör tagjaiban: szülõkben, gyermekekben, pedagógusokban – aggodalmat és nyugtalanságot váltsanak ki.

A rendõrség minden ilyen jellegû esetet komolyan vesz, és ha tudomására jut, kivizsgál.

Kifejezetten kérjük, hogy aki olyan körülményt tapasztal, amely alapján úgy érzi, gyermeke veszélynek van, illetve lehet kitéve, errõl mindenképpen tegyen bejelentést. A rendõrség a tudomására hozott esetek összes körülményét megvizsgálja, és mindent megtesz a gyermekek védelme érdekében.

Ezt a törekvésünket azonban jelentõsen nehezíti, ha az érintettek a valós, de a rendõrségre be nem jelentett eseményt a világhálón teszik közzé. Ezzel akaratlanul is megnehezítik a hatékony és mielõbbi reagálást. Az ügyek vizsgálatát nehezítheti az is, ha a felhasználók tényként állítanak valótlan értesüléseket és ezeket még meg is osztják a közösségi oldalakon.

A rendõrség kéri az internethasználókat, hogy egy-egy közlés megosztása elõtt mindenképpen gyõzõdjenek meg annak valóságtartalmáról, hiszen több esetben bebizonyosodott, hogy olyan „tények” terjedtek a világhálón, amelyeknek nem volt valós alapjuk. Az információk megfelelõ szûrésével és körültekintõ kezelésével megelõzhetõ a riadalomkeltés szûkebb, vagy tágabb környezetünkben.

A rendõrség emlékeztet rá: a közösségi oldalakon visszatérõen és gyakorlatilag évente bukkannak fel hasonló híresztelések.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!