2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Banki elszámolás – Lázár: minden devizahiteles jobb helyzetbe kerülForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-09 06:49:33
A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt az elõzõ napi kormányülés döntéseirõl. Megerõsítette: jövõ héten benyújtják a Háznak a 2016-os költségvetési javaslatot. Ismertetett továbbá tervezett adóváltozásokat, így például azt, hogy mentesülhetnek a háziorvosok az iparûzési adó alól.

Lázár János a tájékoztatón kifejtette: a banki elszámolás és a forintosítás 1,3 millió ügyfelet érint, akiknél e lépésekkel összesen ezermilliárd forint marad.

Hozzátette ugyanakkor, lehetnek olyan ügyfelek, akik csalódottak, mert az elszámolás alapján úgy érzik, több járt volna nekik. Az ezzel kapcsolatos vita lefolytatására a jogszabály lehetõséget biztosít – jegyezte meg, megismételve: a kormány mindent megtett, amit ebben a helyzetben megtehetett, a mozgásteret a Kúria jelölte ki. Azokat, akik elégedetlenek, Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár arra biztatta, tegyenek panaszt a jegybanknál.

A Miniszterelnökség vezetõje tudatta azt is: a kormányülésen foglalkoztak a magáncsõd intézményével, amelyrõl meghallgatták Trócsányi László igazságügyi miniszter véleményét. A kabinet álláspontja szerint a KDNP errõl szóló tervezete parlamenti vitára alkalmas.

A jövõ évi büdzsérõl szólva Lázár János közölte: a jövõ héten a parlament elé terjeszti a kormány a törvényjavaslatot, amelyet június végéig fogadhat el a Ház. Megerõsítette, a kabinet szándékai szerint az adócsökkentés költségvetése lesz a 2016-os, majd jelezte: a kormány terve az szja folyamatos csökkentése.

Elmondta, hogy a szerdai kormányülésen meghallgatták Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét és Matolcsy György jegybankelnököt is, aki ismertette a büdzsével és az általános pénzügyi helyzettel kapcsolatos véleményét.

A miniszter tájékoztatása szerint a kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövõre.

Beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, amely egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra vagy akár a közlekedési kedvezmények igazolására is alkalmas szisztéma lenne.

Mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat a helyi iparûzési adó megfizetése alól 2016-tól – errõl is döntött a kormány. Magyarországon mintegy hétezer háziorvos van, közülük sokan több 100 ezer forint iparûzési adót fizetnek, amitõl a települések a jövõben eltekinthetnek. A kabinet elfogadta – és kész a parlament elé tárni – az alapellátásra vonatkozó törvényjavaslatot, amely a háziorvosokkal, házi gyermekorvosokkal való konzultáció alapján alakult ki – fejtette ki a tárcavezetõ, aki megjegyezte, hogy idén 130 ezer forinttal járultak hozzá a praxisok mûködéséhez, s ezt a támogatást jövõre is fenntartják.

Lázár János arról is beszámolt, hogy jövõre is fenntartják a dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettségét. Ezen a címen idén összesen 11,5 milliárd forintot fizettek be az államkasszába, s ez a jövõre nézve nem egyszeri, hanem minden évben megfizetendõ teher lesz az érintettek számára.

A kormány döntött arról, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelõen 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét.

A tárcavezetõ azt is megerõsítette, hogy a reklámadó mértékét 5,3 százalékban maximálják, 100 millió forint árbevételig pedig nem kell megfizetni azt. Lázár János kiemelte: ez a korábbi 40, 30, 20 és 10 százalékos kulcsokhoz képest jelentõs csökkenés.

A minisztert kérdezték a vasárnapi pihenõnapról is; erre válaszul közölte, hogy minden kérdést megvitattak és nem terveznek változást. A fogyasztási adatokra hivatkozva jelezte, hogy hat nap alatt többet vásárolnak az emberek, mint korábban hét nap alatt. Ehhez Giró-Szász András azt fûzte hozzá, hogy a törvény hatályba lépése óta az online pénztárgépek adatai szerint 143 milliárdról 151 milliárd forintra nõtt kereskedelmi forgalom.

Arra a felvetésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ártana Magyarország nemzeti érdekeinek, ha lemondana a paksi atomerõmû-bõvítésrõl Oroszországgal kötött megállapodásról, Lázár János azt mondta: nem érezte fenyegetõnek Putyin kijelentését. Az szerinte reális megjegyzés arról, hogy Magyarország jó szerzõdést kötött.

A Miniszterelnökség vezetõjét egészségügyi témában is kérdezték, ezzel kapcsolatban szólt az állami kórházakban mûködõ, de privát szolgáltatók által mûködtetett laboratóriumok, diagnosztikai vizsgálatok “visszaszervezésére” vonatkozó kormányzati célkitûzésrõl. Példaként említette a CT-ket és a mûveseállomásokat. Állami kórházban állami eszközzel állami szolgáltatás legyen – összegezte a célt, megjegyezve: mindez nem lenne gátja az állami kórházakon kívüli privát szolgáltatásoknak.

E “visszaszervezésre” az adna lehetõséget – folytatta -, hogy EU-s pénzbõl még az idén 100-150 milliárd forintos egészségügyi eszközvásárlást terveznek.

A kórházak adósságkonszolidációjáról azt mondta, elég lesz a rendelkezésre álló forrás az adósság kifizetésére.

Szintén kérdésre azt is közölte, támogatja, hogy újra legyen önálló állatorvos-tudományi egyetem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!