2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Legyen tanár, rendõr és pszichológus is?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-10 07:09:12
Mit tehet a pedagógus, ha arra gyanakszik, diákja kábítószert fogyaszt? – kérdezték a résztvevõk azon a fórumon, melyet tanárok és szülõk részére tartottak a Szent József Gimnáziumban csütörtökön. Sajnos, nem sok választási lehetõsége van – derült ki a válaszból.

Feljelentési kötelezettsége nincs a pedagógusnak, de joga sincs például átkutatni tanítványa táskáját, ruháját. „Szoftosabb” eszközei vannak, kikérdezheti a diákot, behívhatja a szülõket, elviheti a gyereket az igazgatóhoz, súlyosabb esetben értesítheti a rendõrséget. Neki kell eldöntenie, a diák viselkedése alapján, személyének és családi hátterének ismeretében, hova forduljon segítségért – mondta dr. Tilk Ferenc, a Debreceni Járási Ügyészség kábítószeres bûncselekményekkel foglalkozó ügyésze.

Segíthetnek az iskolai bûnmegelõzési tanácsadók is – akik egyike szintén elõadást tartott a fórumon –, õk azonban nincsenek mindenütt és állandóan jelen (megyénk 16 intézményében dolgoznak).

Egy pedagógus a Napló érdeklõdésére elmondta, sérelmezi, hogy az iskolákból „kivették” a gyermek- és ifjúságvédelmi szakembereket, a legtöbb helyen nincs iskolapszichológus, mentálhigiénés szakember sem. „Nonszensz, hogy ezt a feladatot is a pedagógusokra akarják hárítani!” – mondta, hozzátéve, hogy nincs kidolgozott protokoll, kitõl kérjen a tanár segítséget kábítószer-gyanús esetekben.

– A hagyományos kábítószereket egyre inkább kiszorítják a szintetikus, és legújabban a dizájner drogok; utóbbiak sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint a klasszikusok, például a marihuána – hívta fel a figyelmet dr. Juhász Zoltán alezredes, a megyei rendõr-fõkapitányság bûnmegelõzési osztályvezetõje csütörtökön azon a fórumon, melyet pedagógusok és szülõk részére tartottak a Szent József Gimnáziumban. A dizájner drogokat bárhol, ismeretlen vegyészek állítják elõ, molekulák szerkezetének folyamatos változtatásával, ami a hatósággal történõ kergetõzéshez vezet: mire tiltólistára kerül egy vegyület, már újabbat hoznak forgalomba, azzal együtt, hogy az utóbbi években a jogszabályi változások következtében felgyorsult a betiltás – magyarázta.
„Kristályutca”

Veszélyességükrõl elmondta: míg a hagyományos drogoknál a fogyasztók általában gyengébb szerekkel kezdenek és évek alatt alakul ki komoly függõség, illetve juthatnak el az esetleges halálos adagig, az újaknál néhány hónap alatt függõség, 1-2 év alatt dinamikus leépülés következhet be, a halálos adag pedig akár a néhányadik használatot is jelentheti. Az elõadó felidézett egy esetet, amikor a szülõk 20 kilónyi fogyást tapasztaltak gyereküknél, de azt hitték, csak szerelmes, míg kiderült, drogozik.

Juhász Zoltán elmondta, hogy Hajdú-Bihar megyében évi 30-40 büntetõeljárás indul drog miatt dílerek, termesztõk, csempészek ellen. – A fiatalok nem gondolják, milyen könnyen bûnelkövetõvé válhatnak, hiszen elég hozzá az, ha valamelyikük vesz két adag drogot, az egyiket eladja a barátjának, akkor máris kereskedett vele! – mutatott rá.

Elhangzott a konferencián az is, hogy a rendõrség tapasztalatai szerint nálunk jellemzõen nem szeretik a szórakozóhelyeken a többé-kevésbé nyílt szerhasználatot, ha ugyanis elterjedne a híre, hogy ez valahol megengedett, akkor „rászállna” a helyre az összes hatóság. Így inkább a diszkók parkolójában, környékén vásárolják, fogyasztják el a bódító anyagot. De lakótelepeken is felbukkant; Hajdúnánáson „kristályutcának” hívtak a helybeliek egy területet (melyet a rendõrök azóta már felszámoltak), mindenki tudta, hogy ott lehet drogot venni.
Több szigor

Míg a klasszikus kábítószerek piaca több száz éve megvan, néhány éve – hazánkban 2008 táján – újdonságként terjedtek el a szintetikus drogok, melyek elõállítói megkísérelték lemásolni a régiek tudatmódosító hatását. Megjelenésük oka, hogy ezek révén kisebb kriminológiai kockázattal nagy pénzeket lehet keresni – mutatott rá dr. Tilk Ferenc, a Debreceni Járási Ügyészség kábítószeres bûncselekményekkel foglalkozó ügyésze.

A jogalkotók is reagáltak, így például a mefedron, ami 2009-ben jelent meg, 2011. januárban tiltólistára került. Majd fél év alatt eltûnt, és ez a dizájnerdrogok elleni küzdelem rákfenéje; tiszavirág életû e tiltás jogi hatékonysága – magyarázta, megjegyezve, hogy ma már 1-2 hónap alatt listára kerülhet egy-egy vegyület.

A 2013. július 1. óta érvényes új büntetõ törvénykönyv (btk.) a droggal kapcsolatos bûncselekmények esetén több sarokponton is – a hatékonyság szempontjából – kedvezõ változtatáson ment át. Így nem tesz különbséget drogfüggõk és nem függõk között, elõbbiek a régi törvények alapján gyakran kibújtak a felelõsségre vonás alól. A drogkereskedést a régi btk. szerint nagyon nehéz volt bizonyítani, ha azonban ma nagy mennyiségû kábítószert találnak valakinél, vélelmezhetik, hogy nem csak saját fogyasztásra szánja, és a kereskedõkéhez hasonló súlyú büntetést is kaphat, akár életfogytiglani szabadságvesztést. Szûkítette a jogalkotó az elterelés (büntetés helyett gyógykezelés, felvilágosítás, stb.) lehetõségét is – sorolta az ügyész.
Kevesebb szigor

Emellett azonban kritikát is megfogalmazott, szerinte épp a dizájner drogok esetén nem elég szigorú a törvény. Mindenekelõtt fogyasztásukat, a hagyományos szerekkel ellentétben nem bünteti, holott azoknál jóval veszélyesebbek. Továbbá a felelõsségre vonás fenyegetettségének hiánya nem jelent visszatartó erõt a fogyasztókra, akik ugyanezen okból kevésbé segítenek a rendõröknek a felderítésben. A dizájner drogokkal kapcsolatos bûncselekményeknél kevesebb lehetõség van vagyonelkobzásra, pedig a terjesztõk ugyanakkora árréssel dolgoznak. A drog mennyiségének meghatározásánál csak „csekély” és „csekély mennyiséget meghaladó” kategória van, ami kisebb büntetési tételekre ad lehetõséget, pedig ezek a szerek jellemzõen koncentráltabb hatóanyagúak, vagyis péládul 40 gr marihuána valószínûleg kevésbé veszélyes, mint ugyanennyi valamely dizájner drogból.

A Napló kérdésére elmondta, hogy jelenleg Debrecenben három olyan dizájner-drog ügyben van ügyészségi eljárás, ahol személyek elõzetes letartóztatásba kerültek. Ez a szám soknak számít, volt év, hogy egy ilyen eljárásra sem került sor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!