2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Draskovics Tibor lemondottForrás: Index
Utolsó módosítás: 2009-12-02 12:00:47
Azért döntött így, mert szerinte a következõ idõszak a szakmai munka helyett a pártpolitikáról fog szólni.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden lemondott miniszteri tisztségérõl, derül ki a tárca szerdai közleményébõl.

 

A miniszter azért döntött így, áll a közleményben, mert az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, és a következõ idõszak sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól.


Draskovics Tibor decemberben távozik a kormányból. Bajnai Gordon miniszterelnök „sajnálattal, de elfogadta” Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter lemondását, közölte a kormányszóvivõi iroda szerdán.

A lemondás váratlanul érte a kormánytagjait és az MSZP vezetõit is. A hirtelen döntésrõl szóló találgatások szerint Draskovics, mint korábbi pénzügyes, most is megpróbált beleszólni a költségvetés alakításába, de ezt a Bajnai-Oszkó duó nem vette jónéven. Más források szerint, Draskovics leszokott a pénzügyi ötletelésrõl, a PM dolgaiba utoljára Veres János idején szólt bele. 2008 õszén például az adócsomagról tartott eligazítást adószakértõknek, de õ segített Gyurcsány Ferencnak 2008. augusztusában a Népszabadság hasábjain fizetett hirdetetésként megjelentetett írás elkészítésében is, amelyben az akkori miniszterelnök évi 300 milliárdos adócsökkentési programot hirdetett. A kormány környékén el is terjedt, hogy Veres szakmai befolyása 2008 végére kezdett háttérbe szorulni Draskovicséval szemben, sokan árnyék-pénzügyminiszterként tekintettek rá.

„Draskovics Tibornak köszönöm mindazt a munkát, amelyet minisztersége alatt az ország közbiztonságának megerõsítéséért tett, a mindennapok biztonságának fenntartásában elért” – idézte az szóvivõi iroda a kormányfõt.

 

Port kavaró ügyek

Pénzügyérként õ tartotta vissza 2004 végén az áfa-visszatérítéseket. Mondvacsinált okkal 200-300 milliárd forintnyi visszautalás érkezett késve a cégekhez azért, hogy a PM tartani tudja költségvetési hiánycélt. Az áldozatos manõver azonban nem járt sikerrel.

A miniszter egyik legnagyobb port felkavaró ügye egy, a Magyarok Nyilai nevû terrorszervezetnek tulajdonított robbantásról készült videófelvétel bemutatása volt egy drámai sajtótájékoztatón. Késõbb kiderült, hogy a felvétel 2007-es, és semmi köze sincs a Magyarok Nyilaihoz vagy bármely más terrorszervezethez. Draskovics az esetet megúszta, csupán a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetõje ajánlotta fel lemondását.

Idén télen Draskovics bejelentette a miskolci rendõrkapitány leváltását, majd vasárnap visszavonta az intézkedést. Pásztor Albertnek azért kellett volna távoznia, mert azt mondta, hogy bizonyos bûncselekményeket csak cigányok követnek el. „Magyarországon rendõri vezetõ nem tehet ilyen kijelentést” – mondta Draskovics, majdi két nap múlva felülbírálta megállapítását.

Tavaly tavasszal megkereste Petõfi Attilát, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetõjét, azt állítva, hogy a Hír tévé két riportere kábítószert árul és fogyaszt. Késõbb kiderült, hogy a vád nem igaz.

2007-ben a PSZÁF elnöke és helyettese nyert ellene pert, mert a bíróság megállapította, hogy az akkor pénzügyminiszter Draskovics (2004-2005-ben vezette a tárcát) jogszerûtlenül rúgta ki õket.

Pénzügyminiszter korában többször tévesen hangsúlyozta, hogy tarthatók a költségvetésben meghatározott tervek, de nem egyszer kiderült, hogy a hiány nagyobb lett az általa prognosztizáltnál.


Visszafogott eredményesség

Draskovics több reformtestületben is fontos szerepet vállalt, de a nagy elképzelésekbõl kevés valósult csak meg. Adóreform-bizottságot szervezett, késõbb õ vezette az államreform-bizottságot. Az ezekben a mûhelyekben tervezett nagy strukturális átalakítások azonban elmaradtak.

Draskovics már a rendszerváltás elõtt fontos pozíciókat töltött be a Pénzügyminisztériumban. A Medgyessy-kormány idején elõbb a miniszterelnök kabinetfõnöke, majd pénzügyminiszter volt. Tisztségét az elsõ Gyurcsány-kormány elején megtartotta, majd az MVM igazgatótanácsának elnöki székébe távozott. 2007-tõl tárca nélküli miniszterként a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelt. Gyurcsány 2008-ban hívta vissza a kormányba, ezúttal rendészeti és igazságügyi miniszternek, ebben a pozícióban Bajnai Gordon is megtartotta.

Miniszterként váltott a magánéletben

Draskovics második házasságából kilépve 2007-ben mutatta be új barátnõjét, Komássy Kingát. A miniszter 28 évvel fiatalabb választottja Komássy Ákos, a VIII. kerületi idõközi polgármester-választását elvesztõ MSZP-s jelölt húga. Draskoviccsl 2003 óta ismerték egymást. Akkor Draskovics Medgyessy Péter miniszterelnök kabinetfõnöke volt, Komássy Ákos pedig a kormányfõ személyi titkáraként dolgozott. Komássy Kinga idõközben az MFB hitelosztályán dolgozott.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!