2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nem változott a kormánypártok támogatottsága a Nézõpont szerintForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-10 11:17:39
Márciushoz képest nem változott érdemben áprilisban a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében, a rejtõzködõk viszont nagyobb arányban vallották be valamely ellenzéki párthoz kötõdõ szimpátiájukat - tartalmazza a Nézõpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye.

A Heti Válasz megbízásából, április 20. és 25. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés alapján - amelynek eredményét a Nézõpont Intézet szerdán az MTI-hez is eljuttatta - a teljes népesség körében a kormánypártokkal a megkérdezettek 28 százaléka rokonszenvezik, a Jobbik 19, az MSZP 10, a DK 6, az Együtt 3, az LMP pedig 8 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A rejtõzködõk számaránya 26 százalékról 16 százalékra csökkent, a Jobbik, az MSZP és az LMP tábora pedig egyaránt 3-3 százalékkal nõtt - közölte a Nézõpont Intézet. A kormánypártok tábora a márciusi 29 százalékkal statisztikai értelemben azonos.

A potenciális szavazói bázison a Fidesz-KDNP 36, a Jobbik 28, az MSZP 13, a DK 10, az Együtt 3, az LMP pedig 7 százalékos táborral rendelkezik. A kormánypártok potenciális támogatottságának aránya márciushoz képest nyolc százalékkal alacsonyabb, ám a választási részvételében biztos népességre vetítve az eltérés elhanyagolható, alig több, mint 50 ezer fõs. A pártok potenciális táborainak egymáshoz viszonyított aránya így elsõsorban az ellenzéki szimpatizánsok magasabb aktivitása miatt változott - olvasható a közleményben.

A Nézõpont Intézet közölte azt is: az elmúlt fél évben a Jobbik az elégedetlenek egy részét be tudta csatornázni táborába - többek között a tapolcai idõközi választás eredménye is ezt jelzi. A Nézõpont Intézet egyúttal jelzi: több olyan strukturális korlát is áll a párt elõtt, amely gátat szabhat további erõsödésének. A Jobbik elsõsorban a politikával kevésbé foglalkozó rejtõzködõ szavazókat vonta be támogatói közé, az újak jellemzõen középfokú végzettségû, munkás és alsó középosztálybeli aktív keresõk.

A Jobbik a megyei jogú városokban, valamint a falvakban és községekben erõsített. A látszólag mérsékeltebb kommunikációval megcélzott, új Jobbik-táborba tartozókkal szemben a politikailag aktívabb, régi táborba tartozók viszont inkább a párt nyelvi radikalizmusával értenek egyet, ezért õket a mérsékeltté váló retorika eltántoríthatja a párttól - szerepel a közleményben.

Vona Gábort egy potenciális miniszterelnök-jelölti versenyben csak a teljes népesség 13 százaléka támogatná, tehát kevesebben, mint pártját, míg a kormánypártok esetében teljes az egyezés, a párt támogatói szinte kizárólag Orbán Viktor miniszterelnököt tartják alkalmas kormányfõnek.

A Jobbik 2018-as hatalomra kerülését csak a megkérdezettek 7 százaléka tartaná nagyon jónak, 19 százalék inkább jónak, 29 százalék inkább rossznak, 22 százalék pedig nagyon rossznak. A rejtõzködõk, valamint a Fidesz-KDNP és az egyéb ellenzéki pártok szimpatizánsai is döntõ mértékben az ellenzõk táborát erõsítik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!