2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Pneumobil-parádé EgerbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-10 13:03:31
Egyedi tervezésû és építésû, sûrített levegõvel hajtott jármûvek versenyeznek a hétvégén. A nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi versenyen minden eddiginél több, 48 csapat méri össze tudását, közülük 24 érkezik a határon túlról.

A Pneumobil Versenyt hét évvel ezelõtt a hazai mérnökhallgatók számára indították el azzal a céllal, hogy nívós esemény keretében adjanak számukra gyakorlati feladatot, egyidejûleg felhívják a figyelmüket a sûrített levegõre mint alternatív energiafajtára. A pénteken kezdõdõ versenyen három versenyszámban bizonyíthatnak jármûveikkel a versenyzõk. A hosszú távú futamon az a csapat nyer, amelynek jármûve a legnagyobb távolságot képes egy palacktöltettel megtenni a pályán. Tavaly 7776 méter kellett a gyõzelemhez, azaz csaknem 13,5 körre volt elég a sûrített levegõ a kijelölt 580 méteres szakaszon.

Az ügyességi futam során egy bójákkal jelölt pályán kell három menet alatt minél jobban teljesíteniük a versenyzõknek. A gyorsulási futam gyõztese pedig az lesz, aki az adott szakaszt a legrövidebb idõ alatt teljesíti sûrített levegõvel meghajtott jármûvével. Az elmúlt év gyõztesének 24,229 másodpercre volt szüksége a 220 méteres sprinthez, és a célba érkezéskor 46,6 km/h sebességet ért el.

A zsûri a legeredetibb konstrukciót is díjazni fogja, és minõsítik majd a diákok által kiépített telemetrikus rendszereket is. A VIII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Verseny keretében pénteken a pneumobilok felvonulnak Eger belvárosában, ezt követõen indul a kvalifikációs verseny. Szombaton a futamok közben látványos fizikai és jármûbemutatókkal, családi programokkal, valamint szakmai kiállítással várják az érdeklõdõket. Nyomás, pneumobil!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!