2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tizenötezer tanár fizetése emelkedikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-11 05:54:49
A pedagógus-életpályamodellnek köszönhetõen januártól 15 ezer tanár jövedelme emelkedik jelentõs összeggel. A minõsítésre ma éjfélig lehet jelentkezni. Hétfõn 115 ezer diák kezdi meg az érettségi vizsgákat.

Havonta 18 ezer forinttal többet fognak keresni azok a pedagógusok, akik a minõsítések alapján az úgynevezett pedagógus I. kategóriából átlépnek a pedagógus II. fokozatba. A mesterfokozatú diplomával rendelkezõ pályakezdõ tanár fizetése pedig a minõsítés után, a pedagógus I. fokozatba kerülve, 119 403 forintról 143 284 forintra ugrik. Jövõre már mesterpedagógus besorolás is szerezhetõ, amelyben 2017 januárjától a legfiatalabbak is 238 000 forintért fognak dolgozni. A Napi Gazdaság információi szerint a pedagógus-életpályamodellhez kapcsolt minõsítési vizsgák már április 9-én megkezdõdtek azoknál a tanároknál, akik tavaly novemberig feltöltötték a portfóliójukat az Oktatási Hivatal honlapjára.

A hivataltól kapott információink szerint 14 630 eljárást folytatnak le idén. A minõsítésnek köszönhetõ béremelés 2016-ban várhatóan 12–15 milliárd forinttal terheli meg az államkasszát. A 2016-os minõsítési eljárásra ma éjfélig lehet jelentkezni, a jövõ évi keretszámot Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere 30 ezer fõben határozta meg. A minõsítésre pályázóknak jövõre is szintén november 30-ig kell feltölteniük a portfóliójukat az Oktatási Hivatal elektronikus felületére. – A portfólió elkészítése, ha napi munka mellett állítja össze a pedagógus, két-három hetet vesz igénybe – fogalmazott lapunknak Elbertné Mészáros Györgyi, mesterpedagógus, oktatási szakértõ, aki tavaly átesett a próbaminõsítésen. Idén csökkent a kötelezõen feltöltendõ anyag, de fontos, hogy a pedagógusoknak prezentációt is kell készíteniük, amelyet a minõsítõ vizsgán bemutatnak.

A középiskolai diákok is komoly próbatétel elõtt állnak, hiszen hétfõn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgáival elkezdõdik a tavaszi érettségi idõszak. Idén 79 000 végzõs középiskolás tesz teljes körû vizsgát, további 36 300 fõ tesz legalább egy tárgyból ismétlõ, kiegészítõ, szintemelõ vagy elõre hozott érettségit. Összesen 425 ezren vizsgáznak idén, 77 tárgyból 42 400 diák tesz emelt szintû érettségit. Információink szerint az emelt szintû vizsgák közül a legnépszerûbb az angol, közel 10 ezren választották ezt a tárgyat. A rangsor második és a harmadik helyén a történelem és a biológia tantárgy áll.

A vizsgaidõszak június 26-ig tart, 1172 helyszínen. A vizsgáztatók, javítók jogszabályban meghatározott díját középszintû érettségik esetében a fenntartó, az emelt szintûeknél a kormányhivatalok finanszírozzák. Közben befejezõdött a középiskolai felvételi eljárás általános szakasza, tegnapig kellett kiértesíteniük az intézményeknek a jelentkezõket. Akiket nem vettek fel abba az intézménybe, ahová jelentkeztek, május 5-tõl a rendkívüli felvételin jelentkezhetnek a még szabad férõhelyekre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!