2024. április 24. Szerda, György.
 
Banki elszámolás küldemény - Erre figyeljünk!Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-11 05:58:41
Pénteken volt az utolsó ideje a bankoknak arra, hogy feladják a devizahiteles elszámolót. Az ügyfelek jó része már megkapta a levelét, azonban több százezer adós csak jövõ héten veheti kézbe a várva-várt küldeményt.

Miért ennyi jár vissza, hova fordulhatunk segítséggel, ha nem értünk egyet az elszámolással?

Ma jár le a bankok határideje arra, hogy postázzák a devizahiteles elszámolókat. Ugyan a levelek megérkezésére még néhány munkanapot várni kell a Posta tájékoztatása szerint, azonban lassan már az összes ügyfél kezében tarthatja az visszatérítésrõl szóló levelét. Fontos, hogy az OTP-re és a K&H-ra más elszámolási határidõ vonatkozik az elhúzódó perek miatt.

Erre kell figyelni a levélben

A legfontosabb számokat (a legtöbb banki levélben) a küldemény harmadik oldalán találjuk, az itt látható táblázatban (lásd a képünket). Ez a három legfontosabb szám az elszámolásban:
A törlesztõrészlet
A tartozás
A kamat

A legfontosabb adat a májustól fizetendõ, minden szempontból új törlesztõrészlet. A tartozás csökkenése és a kamatcsökkentés miatt ugyanis várhatóan mérséklõdik a devizahitelesek törlesztõrészlete. A táblázatban egyébként megtaláljuk a régi törlesztõrészletet, sõt a táblázat alatt a csökkenés mértéke is látható.

Az éves kamatnál látható az elszámolást megelõzõ és az elszámolás (és forintosítás) utáni kamatszint, ennek csökkenése is hozzájárul a törlesztõrészlet csökkenéséhez. Szintén hozzájárul a havi részletek csökkenéséhez a tartozás csökkenése. Ugyan a korábbi tartozás még devizában van megadva, a forintosítás miatt a (jelzáloghitel) szerzõdések új tartozása már forintban lesz megadva az elszámoláson. Sok esetben érdemes megnézni a késõbbi törlesztõrészleteket is, mivel van olyan bank, ahol ezeket is megtaláljuk.

Több olvasónk panaszkodott arra, hogy a törlesztõrészlete több mint tízszeresére emelkedik jövõ évtõl, azonban ez csak az idõszaki bontás változása miatt van így. Ez azt jelenti, hogy a 2015-ben esedékes fizetendõ havi bontásban, míg a késõbbi részletek éves bontásban kerülnek megjelenítésre a levélben.

Hova fordulhatunk, ha elégedetlenek vagyunk?

Ha elégedetlenek vagyunk az elszámolással, akkor elõször érdemes részletes elszámolást kérni a bankunktól. Ezt igényelhetjük levélben is, azonban a legtöbb hitelintézet egy egyéni kódot küld az elszámolással, amivel a bank online felületén leellenõrizhetjük a számításokat.

Amennyiben ezzel sem vagyunk elégedettek, akkor panasszal élhetünk a banknál. Ezt megtehetjük személyeses, telefonon, vagy akár elektronikus formában is, de a panasztétel formájáról az elszámoló levélben találunk részletesebb információkat. Az általnos panasztételt egy beadvánnyal érdemes megtenni. Alapvetõen 30 napunk van arra, hogy panasszal éljünk, az erre szolgáló nyomtatványok egyébként elérhetõek a bankok honlapján.

Ha a panaszbeadványra érkezett válasszal nem vagyunk elégedettek, akkor a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez (PBT) fordulhatunk. Akkor is õket kell megkeresni, ha 60 napon belül nem kapunk választ panaszbeadványunkra.

Mit mondanak az ügyfelek?

Rengeteg olvasói levél érkezik az elszámolással kapcsolatban, ezekbõl idézünk néhányat, egy elkeseredett autóhiteles például ezt írta:

2,3 millió forintot vettünk fel svájci frankban autóhitelre 2006-ban, 10 évre, amit 2012-ben visszafizettünk az akkor aktuális árfolyamon. Összesen több mint 4,5 millió forintot fizettünk be! A mai nap folyamán kerek 84 639 forintot utalt vissza a bank. Most azt nem tudom, sírjak vagy nevessek? Panasszal éljek, van értelme? Mindenki a felvett összeg 10-20 százalékáról beszélt, ez messze nem az!

Persze nem csak az autóhitelesek között van elégedetlen ügyfél:

Sajnos én is azokhoz tartozom, akik nem igazán vannak megelégedve a forintosítással. 16,5 millió forintot vettem fel, 7 éve fizetem becsülettel, és most a nyakamba kaptam 23,5 M Ft tõkét és kamatait. Szerintem ez a tisztességtelen és nem az, amit eddig elvettek. Eddig próbáltam más bankoktól ajánlatot kérni, de a lakás 20-21 milliót ér, és nem igen van számomra ajánlatuk.

Még nem kaptam levelet, de telefonon megkérdeztem, hogy mi a helyzet. A 2005-ben lakásvásárláshoz igényelt deviza alapú hitelem van, ami 6,9 millió forint hitelösszegû, 20 éves futamidõ mellett. Eddig 7 millió forintot fizettem vissza a banknak. Ugyan a hátralékom és a gyûjtõszámlám eltûnt és a tartozásból is jóváírtak 1,6 millió forintot (összesen 2,6 millió forintot írtak jóvá), mégsem vagyok elégedett. Még mindig 7 millió forinttal tartozom a banknak, többel, mint amennyit felvettem - írja egy feldühödött olvasónk.

Miért ennyi elszámolást kapunk?

A devizahitelesek többsége még mindig arról érdeklõdik, hogy jár-e neki az elszámolás, vagy miért ennyit kapnak vissza. Az alábbi devizahitelesekkel nem számol el a bank:
Akik 2004. május 1. elõtt kötötték a szerzõdésüket
Akik 2009. július 26. elõtt lezárták a szerzõdésüket
Folyószámlahitelesek
Hitelkártya tulajdonosok
Vállalatok és egyéni vállalkozások

Mivel minden szerzõdés egyedi, ezért hatalmas különbségek lehetnek az elszámolás során visszajáró összegekben. Az alábbi öt tényezõtõl függ, hogy mennyi jár vissza:
Az egyoldalú kamatemelés mértéke és idõpontja
Az árfolyamrés mértéke
A felvett hitel összege
A futamidõ
A hitel felvételének idõpontja

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!