2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Panasszal élhet, aki nem kap banki elszámoló leveletForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2015-05-11 06:26:50
Az április 30-án feladott banki elszámoló leveleket május 4-tõl kézbesíti a posta. Aki nem kap levelet, 30 napon belül panasszal élhet.

Április 30-án lejárt az elszámolási és forintosítási tájékoztatók kiküldésének határideje. A posta keddi közlése szerint csaknem 700 ezer devizahiteles levelet már átvettek az ügyfelek Az április 30-án feladott küldeményeket - tekintettel a hosszú hétvégére - május 4-tõl kézbesítik. Csaknem 2 millió ajánlott-tértivevényes levelet kell eljuttatni az érintettekhez. Ifj. Lomnici Zoltán jogász a Ma reggelben arról tájékoztatott, hogy mi az ügyfelek teendõje az elszámolással.

Ifj. Lomnici Zoltán jogász elmondta: akik még nem kapták még a levelet panasszal élhetnek. Elõfordulhat, hogy a bank úgy ítélte meg, hogy az érintettre nem vonatkozik az elszámolás. Ha ezt a banki károsult vitatja, lehetõsége van arra, hogy április 30-tól 30 napon belül panasszal éljen. A banknak 60 nap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon. Amennyiben az ügyfél nem fogadja el a pénzintézet válaszát, 30 napon belül a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez, végsõ soron pedig a bírósághoz fordulhat, amelyre szintén 30 nap áll rendelkezésre.

Amennyiben valaki akadályoztatva van, vagy külföldön tartózkodik, a banki panasz tekintetében a végsõ határidõ 2015. december 31., a Pénzügyi Békéltetõ Testülethez fordulás objektív határideje 6 hónap, a bírósághoz fordulás esetében pedig 2016. október 31. a határidõ.

Ifj. Lomnici Zoltán a mûsorban beszélt arról is, hogy rendelet szabályozza, milyen szempontoknak kell megfelelnie a bank által kiküldött tájékoztató levélnek. A rendelet kifejezetten szól arról, ha az ügyfél kevesli a tájékoztatást, akkor 5 napon belül adatigénylést terjeszthet elõ, a pénzintézetnek pedig részletes tájékoztatást kell adnia, sõt a teljes levelezést is lekérheti az ügyfél. Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: a leveleknek közérthetõnek kell lenniük, és nem tartalmazhatnak „apró betûs” részt.

A legtöbb ügyfél, akinek lezárt szerzõdése van, és 2009. július 26-án még érvényes szerzõdése volt, készpénzben megkaphatja a visszajáró pénzét. Azoknak, akiknek még tartozása áll fenn, a levonás költség, kamat, tõke sorrendben történik, s nem feltétlenül kap készhez pénzt az érintett, magyarázta a jogász.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!