2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Folytatódik a növekedés a turizmusban a szakértõk szerintForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 06:43:40
Folytatódik a tavalyi kedvezõ tendencia a turizmusban az MTI-nek nyilatkozó szakértõk szerint, erre engednek következtetni a márciusi és az elsõ negyedéves eredmények is.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének fõtitkára az MTI-nek elmondta: a magyarországi szállodákban az elsõ negyedévben folytatódott a kiemelkedõ, 2014-ben tapasztalt növekedés, országosan az elõzõ évinél 7,5 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak. A csaknem 9 százalékos belföldi növekedés meghaladta a külföldi vendégéjszakák 6,4 százalékos növekedését. Az elsõ negyedéves eredmények alapján jó lesz az év – jelezte. A több vendég magasabb foglaltságot is jelent: az elsõ negyedévben 2,3 százalékponttal 42,1 százalékra emelkedett a szállodák szobafoglaltsága.

Az átlag szobaár a szállodákban az elsõ negyedévben 7 százalékkal magasabb, 15 599 forint volt, ami szintén jó eredmény. Az egy kiadható szobára jutó bevétel (Revpar) pedig 6562 forint volt, ami 13,1 százalékkal magasabb az elõzõ évinél. A fõtitkár szerint ez összességében szép eredmény.

A legnagyobb növekedést a szállodák az ötcsillagos kategóriában tudták elérni, itt 57,9 százalékos foglaltságot mértek, 7,6 százalékkal magasabb, 33 335 forintos átlag szobaárral. A négycsillagos- és a gyógyszállodákban is szép növekedés volt – mondta.

Kovács István ismertette: a negyedéven belül a szállodákban a január-február kiemelkedõ volt, a márciusi növekedés az erõs bázis miatt kisebb lett. Adataik szerint a vendégéjszakák budapesti növekedése az elsõ negyedévben meghaladta az országos átlagot: országosan a szállodákban 7,5 százalékkal több, összesen 3 millió 349 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ebbõl a budapesti szállodákban 1 millió 451 ezret, ami 9,1 százalékos, kiugró növekedésnek felel meg. A belföldi vendégéjszakák száma ugyanakkor Budapesten nem nõtt az egy évvel korábbihoz képest, viszont a külföldinél mért 10,4 százalékos növekedés sokkal nagyobb volt az országos átlagnál – mutatott rá. Ebbõl következik, hogy a külföldi vendégéjszakák növekedése kizárólag a fõvárosban jelent meg, vidéken enyhe visszaesés volt. Az elsõ negyedévben a fõvárosi szállodák teljesítménye húzta az országos átlagot – összegezte.

Kitért arra, hogy az adatok alapján jó év lesz az idei, de óvatos optimizmussal tekint a statisztikára. A fõtitkár szerint a legfõbb kockázatot az orosz beutazók számának csökkenése jelenti, a balatoni vendégéjszakákban mért csökkenés jórészt ennek köszönhetõ. Ezt a hatást nem lehet elõre megbecsülni – vélekedett.

Balatoni András, az ING vezetõ elemzõje szintén kiemelte, hogy a belföldi vendégéjszakák száma dinamikusabban nõtt a külföldinél. A szobakihasználtság is emelkedett – tette hozzá. Ebben a keresetek és a vásárlóerõ növekedése jelenik meg – mondta. Az idegenforgalom, a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás belsõ keresletre érzékeny ágazatok, ha a háztartásoknak több pénze van, ezekre is többet költ. A rendkívül alacsony inflációnak, valamint a lakosság növekvõ optimizmusának jelentõs hatása van a belföldi turizmusra – mutatott rá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!