2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Opten: áprilisban ismét rekordot döntött a megszûnõ cégek száma MagyarországonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-13 07:54:19
Áprilisban ismét rekordot döntött a megszûnõ cégek száma Magyarországon, ebben a hónapban 4641 céget törölt a cégbíróság, így az év elsõ négy hónapjában már 17 259 vállalkozás szûnt meg Magyarországon, és a trend határozottan növekvõ – közölte az Opten céginformációs szolgáltató hétfõn az MTI-vel.

A közlemény szerint tavaly havi átlagban 3400 cég szûnt meg, ehhez képest idén eddig minden hónapban több mint 4000. Az elsõ négy hónapban közzétett törlések száma 17 259-re emelkedett a 2014-es év azonos idõszaki 12 648-hoz képest, ami 35 százalékos növekedés.

Az egyértelmûen növekvõ tendencia alapján szinte biztos, hogy az év végéig legalább 50 ezer társaság tûnik el a magyar gazdaságból – hívta fel a figyelmet az Opten Kft.

Az év eddig eltelt részében tovább csökkent a felszámolás után törölt cégek aránya. Ezek a társaságok jellemzõen adósságukkal vagy valamilyen más szerzõdésben vállalt kötelezettségük megszegésével okoztak gondot más mûködõ vállalkozásoknak. A többiek esetében a tulajdonosok döntöttek a megszûnésrõl, vagy hatósági kezdeményezésre kerültek kényszertörlés vagy bírósági törlés alá.

„A gazdasági értelemben nem aktív társaságok megszûnése összességében inkább kedvezõ, semmint kedvezõtlen jelenség” – mondta el véleményét a közleményben Tóth Tamás, az Opten igazgatója. Hozzátette, ugyan a mûködõ cégek száma a csúcsot jelentõ 604 ezerrõl másfél év alatt fokozatosan 580 ezerre csökkent, azonban véleménye szerint a még mindig jellemzõ szétaprózott tulajdonosi szerkezet jelenthet kockázatot.

Tóth Tamás úgy vélte, hogy a trendet a vállalkozói kultúra és az üzleti etika hosszú távú fejlesztésével lehetne megfordítani.

A céginformációs szolgáltató közleményében rámutatott, hogy a 2010-es évek elején sokszor 4000 új cég is megjelent a rendszerben egyetlen hónapban, tavaly október óta azonban a cégalapítások száma havi 2100 és 2500 között ingadozik.

A vizsgálatot lefolytató cég a megváltozott tendenciát a kormányzati szigorítással és a cégbíróság határozott fellépésével indokolta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!