2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Sokba kerül a hivatal lassúságaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-14 11:56:19
A mozgáskorlátozott igazolvány gyorsabb kiadásáért jogszabály-módosítást kezdeményez a kormányhivatal.

Egy nevének titokban tartását kérõ rokkant olvasónk arra panaszkodik, hogy december elején lejárt az ingyenes parkolásra jogosító rokkant kártyája. Akkor bement a debreceni okmányirodába, ahol azt mondták neki, hogy nyolc napon belül továbbítják a megújításra vonatkozó kérvényét a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal debreceni irodájának. Õk 60 napon belül, vagyis február elejéig fogják elkészíteni az újat. Bár már május közepe felé járunk, de az új kártyát még mindig nem kapta meg a panaszos. A nõnek néhány napja a helyi klinikára kellett mennie, ahol a régi kártyával parkolt és megbüntették.

– Debrecenben mind a klinikánál, mind a Kenézy Kórháznál lévõ parkolóhelyek használata drága és máshol sem olcsó autóval megállni a városban. Sokba kerül nekem és sorstársaimnak a hivatal lassú ügyintézése – panaszkodott indulatosan.
Szigorúbbak a szabályok

Szanics László, a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesületének illetékese elmondta: tavaly decemberben megszigorították a parkolási kártyák kiadását. Azóta a háziorvos helyett egy úgynevezett rehabilitációs szakértõi szervezet adhat ki ilyen szakvéleményt. Ilyet az új szabály szerint csak az kaphat, akinek a mozgáskorlátozottsági foka eléri a 40 százalékot. A kedvezményes parkolásra jogosító új igazolványt három vagy öt évre adják.

– Sokan jártak a nõhöz hasonlóan, az érintetteknek azt szoktuk javasolni, hogy a lejárat elõtt fél évvel kezdjék el az ügyintézést – jelentette ki Szanics László.

Nagy Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal sajtóreferense közölte: a rehabilitációs szakvélemény elkészítésére a jogszabály alapján 60 nap áll rendelkezésre. Ebben az évben minden hónapban átlagosan 350-400, a négy hónap alatt több mint 1200 ilyen kérelem érkezett. Így a bizottság leterhelt, hiszen a kérelmek elbírálása mellett, szintén õk végzik a munkaképesség-csökkenésének megállapítására vonatkozó vizsgálatokat is – mondta Nagy Ildikó. Hozzátette: az ügyek feldolgozására a kormányhivatal több rendkívüli intézkedést tett.

Az elbírálásban való részvételre például megállapodást kötött a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatallal, így a panaszos által jelzett határidõ túllépés csak néhány esetben fordulhat elõ – állítja a válaszadó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!