2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-15 06:18:27
Idén is sokan az utolsó napokra hagyják az szja-bevallás elkészítését, május 10-ig mintegy 1,7 millió érkezett az adóhatósághoz, miközben a hivatal idén is közel 4,5 milliót vár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI érdeklõdésére közölte: május 10-ig 1 727 408 személyi jövedelemadó bevallás érkezett, ebbõl 580 818 elektronikusan, 906 492 internetes kitöltõvel elkészítve, de papírra nyomtatva, 240 098 pedig papír formátumban (kézzel kitöltve).

Az adóhatóság 2013-ra vonatkozóan összesen 4 494 661 személyijövedelemadó-bevallást dolgozott fel 2014. augusztus 10-ig, és a 2014-es adóévre vonatkozóan is hasonló nagyságrendû bevallásra számít.

Idén is sok a hiba a bevallásokban. Érdemes használni a NAV honlapján elérhetõ általános nyomtatványkitöltõ programot, mert nemcsak segít a lehetõ legkevesebb hibával kitölteni a bevallást, hanem bizonyos adatokat elegendõ egyszer beírni és a program önállóan számol. A hibák közül a program pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Az szja-bevallások jellemzõ hibái: hiányzik az aláírás; a fõlapon téves a helyesbítés, önellenõrzés jelölése; nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelezõ kitölteni); visszaigényelhetõ adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím; hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzõen a tevékenységüket év közben megszüntetõ egyéni vállalkozóknál; nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét; nem, vagy nem megfelelõen töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot; a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot; a kifizetõ által levont adóelõleg helyett az adózó által befizetett adóelõleg szerepel; üres a bevallás (a “söralátét-bevallás” nyomtatványánál tipikus hiba).

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelõ összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sõt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülõk elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul – figyelmeztet a NAV.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!