2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Mikor és miért vessünk céklát?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-17 18:13:46
Az egyetem kutatója szerint a másodvetésû cékla több polifenolt és flavonoidot tartalmaz, emiatt jobb a növény szabadgyök-fogó képessége.

Kiváló vitaminforrás, sok benne az ásványi anyag, a termesztése sem bonyolult – igazi szupernövény a cékla.

- A cékla felhasználása és elkészítési módja kedvezõ étrendi- és gyógyhatása miatt valószínûleg bõvülni fog. Hazai viszonyok között a cékla jórészt feldolgozó-ipari nyersanyag, tartósított savanyúságként, ivólé alapanyagaként vagy színezõanyag formájában hasznosítják. Az utóbbi években számos táplálék-kiegészítõ terméket is elõállítottak belõle – mondta el Takácsné Hájos Mária, a Debreceni Egyetem Mezõgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi docense.

A répatestek alakjától függõen a gömbölyûekbõl kockázott, míg a hengeresekbõl szeletelt készítményeket állítanak elõ. Korábban néhány szárítóüzem külföldi megrendelésre céklapor gyártásával is foglalkozott, újabban már próbálkoznak torma- és céklapüré készítésével, illetve számos táplálék-kiegészítõ termék nyersanyagaként használják.

- Több európai országban a zsenge leveleket fõzelékek és levesek alapanyagaként értékesítik. A répatestbõl pedig tejsavasan erjesztett leveket készítenek, de fogyasztják sütve is. Nálunk ezt a zöldségnövényt fõként másodveteményként termesztik. Önálló termesztõ körzetek nem alakultak ki, általában a feldolgozóipar és a helyi igények kielégítésére állítják elõ – tájékoztatott a kutató.

A cékla kedvezõ táplálkozás-élettani hatását igazolja a jelentõs vörös színanyag-, ásványi elem- és dietetikus rosttartalma. A cékla kémiai összetételének vizsgálata az antitumor hatásának elõtérbe kerülésével gyorsult fel. A kutatók ezt a répatest vörös színanyagának, valamint az egyes vitaminok (C és E) kedvezõ hatásának tulajdonítják.

-A növény számos létfontosságú makro- és mikroelemet tartalmaz. Különbözõ fajtákkal végzett vizsgálatok alapján kiderült, hogy a levelek ásványi elemekben gazdagabbak, mint a répatest. Sõt a répatest héj része is dúsabb tápelemekben, mint a húsa, ezért ajánlatos egészben fõzni, és csak azt követõen megtisztítani – hívta fel a figyelmet az egyetemi docens.

A cékla egyben ismert természetes ételszínezék-forrás is. Festékanyagait külföldön már széleskörûen alkalmazzák természetes ételszínezékként például jégkrémek, joghurtok, szójatermékek, kolbászok színezésére, pácolt húsok fedõfestékeként.

- A cékla répatestének színét a vörös betacianin és a sárga vulgaxantin aránya határozza meg. Kísérletekkel bizonyított, hogy a másodvetésû, június végén, július elején vetett répatestek színezettsége jóval egyöntetûbb, ebbõl adódóan lényegesen nagyobb a polifenol- és flavonoid tartalmuk, ami az alapanyag jobb szabadgyök-fogó képességére utal. A másodvetésbõl származó cékla leginkább feldolgozóipari célra és tárolásra alkalmas. Ezzel szemben a tavaszi vetést 100-110 nap elteltével be kell takarítani, hogy még zsenge állapotú legyen. Ezt a termést lehetne friss fogyasztásra felhasználni, azonban hazánkban ennek igen kicsi a gyakorlata. A savanyításhoz felhasználható céklát nyáron, a borsó vagy más korai betakarítású növények után érdemes vetni, hogy õszre finom szöveti szerkezetû, jó beltartalmi értékû répát tudjunk betakarítani- foglalta össze Takácsné Hájos Mária.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!