2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
8000 liter tej mehet a csatornábaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-05-27 16:11:40
8000 liter tejet zároltak a tejágazati célellenõrzésen. Az akciót az országos fõállatorvos rendelte el a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkezõ bejelentések alapján.

Két hét alatt országszerte több mint 200 forgalmazó helyen mintegy 300 tételt vizsgáltak a szakemberek, és nyomonkövethetõségi problémák miatt a Nébih KÜI munkatársai mintegy 8000 liter tejet zároltak. 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági felügyelõi elsõsorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálták nagykereskedelmi létesítményekben (különösen elsõ magyarországi tárolási helyeken), kiskereskedelmi láncok üzleteiben és vendéglátó-ipari létesítményekben (szállodák, éttermek, közétkeztetés). 

Országszerte 218 élelmiszer-forgalmazó létesítményben vizsgálták a nem magyar elõállítású, alacsony áron értékesített fogyasztói tejeket és félkemény sajtokat - összesen több mint 300 tételt. A felügyelõk minden esetben vizsgálták a tételek nyomonkövethetõségét és a jelölés megfelelõségét is.

A különféle félkemény sajtokból 65 mintát vettek az ellenõrök növényi zsírtartalom laboratóriumi vizsgálatára. A vizsgálatok még folyamatban vannak. 38 tételnél van végleges eredmény, ebbõl 3 tartalmazott növényi zsírt, amit megfelelõen jelöltek is a csomagoláson.

A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei 17 forgalmazónál ellenõrizték az import UHT tejek nyomonkövethetõségét, valamint a forgalmazás élelmiszer-biztonsági feltételeinek teljesülését. A forgalmazás higiéniai, tárolási körülményeivel kapcsolatos kifogást egyik helyszínen sem tapasztaltak az ellenõrök. Nyomonkövethetõségi hiányosságok miatt két esetben, három tételnél – összesen mintegy 8000 liter mennyiségben – kellett forgalmi korlátozást elrendelni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!