2024. április 24. Szerda, György.
 
Minimálbér: sok is, kevés isForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-03 11:41:11
Mire elég a minimálbér emelés? Elmentünk egy élelmiszerboltba, és az emelés összegével azonos pénzbõl vásároltunk be.

A munkavállalók keveslik, a munkadók sokallják a jövõ évi minimálbért.

 

71 500 forintos minimálbérért dolgozik Kis Judit takarítóként. Ebbõl 60 ezer forintot kap kézhez. Nehezen él meg ennyi pénzbõl, annál is inkább, mert albérletben lakik, és két gyermekét egyedül neveli. Judit szerint a minimálbér kétezer forintos emelése az adólevonások után szinte semmit nem jelent. Szerinte, figyelembe véve a mai árakat és megélhetési viszonyokat, legalább 80 ezer forintnak kellen lennie a minimálbérnek, de ahhoz, hogy õ és gyermekei semmiben ne szenvedjenek hiányt, minimum havi 150 ezer forintot kellene keresnie.

Kétezer

Megállapodtak kedden a jövõ évi minimálbérrõl az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban. A minimálbér és a garantált bérminimum (azaz a szakmunkás minimálbér) is 2-2 ezer forinttal növekszik 2010-ben. Elégedettnek nem nevezhetõ a munkavállalói oldal az egyezséggel, de mint Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke fogalmazott: még vállalható a megállapodás. Kérdésünkre nyilatkozva kifejtette: figyelembe véve, hogy a válság hatásai még a jövõ évben is erõsen érezhetõek lesznek és hogy változik az adórendszer, az OÉT-ben azt igyekeztek elérni, hogy a bérek reálértéke legalább ne csökkenjen. Ezért született olyan bérajánlás is, ami számok helyett csak a reálkeresetek megõrzését ajánlja. A minimálbér esetében a 2000 forintos emelés teljesíti az értékmegõrzés kívánalmát, a szakmunkás bérminimum esetében azonban nem (ehhez néhány száz forint hiányzik). A különbség oka a jelenlegi bértábla – mutatott rá az elnök.

Nagy teher lesz

A munkaadói oldal viszont attól fél, hogy a minimálbér emelése meglehetõsen nagy terhet ró majd a munkáltatókra. Komor Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Szövetség titkára azt mondta kérdésünkre: a gazdálkodó szervezetek legnagyobb költségét a munkabérek és annak járulékai teszik ki. Bár nem modellezték, hogy a járulékcsökkentés és a minimálbér-emelés végül is milyen eredménnyel jár, de az biztos, az 5 százalékos járulékcsökkentés nem hoz majd gazdasági növekedést. A titkár hangsúlyozta: az OÉT-ben történt megállapodás elsõsorban a nagyobb cégeket fogja hátrányosan érinteni, hisz ezeknél a vállalatoknál dolgozik sok minimálbéres munkavállaló.

A tények

A minimálbér 71 500-ról 73 500 forintra, a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás minimálbér pedig 87 500-ról 89 500 forintra emelkedik.

A bérajánlás esetében a munkaadók indítványára számok helyett csak a reálkeresetek megõrzését ajánlják az ágazati és vállalati tárgyalásokhoz, három záradékkal.
Hat munkáltató szervezet nem ért egyet a megállapodásnak a garantált bérminimumra vonatkozó részével, de vétóval nem akadályozza meg létrejöttét.

A munkáltatók - egy szervezetük kivételével - a veszteséges vállalatoknál nem ajánlják a reálkereset-megõrzõ béremelést.

 

Mennyit ér?

Kétezer forinttal nõ jövõre a minimálbér. Mi kapható kétezer forintért? Elmentünk egy élelmiszerboltba, és ennyi pénzbõl vásároltunk be.

 

A következõk kerültek a kosárba:
1 kg cukor 199 Ft
1 kg liszt 114 Ft
1 l tej 129 Ft

0,5 kg túró 359 Ft
2 dl tejföl 69 Ft

0,5 kg bab 279 Ft
1 kg rizs 199 Ft
0,5 kg margarin 189 Ft
1 kg kenyér 199 Ft
1 l étolaj 269 Ft
Összesen: 2005 Ft

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!