2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Oltassák-e be magukat a kismamák?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-03 12:35:14
Ha az orvostudomány tudorai nem vállalnak felelõsséget, akkor én – mint laikus - hogyan hozzak döntést, aminek a magzatom egészsége a tétje?

Egy meghalt, de jelenleg is négy kismama van életveszélyes állapotban az új influenza, illetve annak szövõdményei miatt az országban.

Az eset keddi bejelentését követõen az országos tisztifõorvos úgy nyilatkozott, hogy nagy felelõtlenségre vall ezen eset után lebeszélni az embereket az oltás beadatásáról.

A kismamákat kérdeztük, az igazán érintetteket, vajon õk hogyan látják a helyzetet. "Biztosan igaza van a tisztifõorvosnak"- mondta a 35 éves Szabó Tímea, a kilencedik hónapban jár, majd hozzátette: Ennek hatására azon ban én még nem fogom beolttatni magam." Méghozzá azért nem, mert úgy tudja, kismamákon még nem tesztelték a szert.

Nem szeretne semmi rosszat a babájának,ezért inkább nem jár el társaságba, kerüli a tömeget, nehogy megfertõzõdjön.

Krekné Mácsai Mónikának az orvosa nem javasolja, hogy beadassa a vakcinát. Azt mondja, a terhesség 30. hetében, tehát olyan stádiumban van, hogy már nem ajánlott. Most ugyan ingyen el is végeznék rajta a procedúrát, ám õ családja véleményével ellentétben, na meg orvosa tanácsára sem szeretné ezt.

Vincze- Gál Szilvia több forrásból próbál tájékozódni. Eredetileg az OTI-ba jár, ott sem a védõnõ sem az orvos nem támogatja az ötletet- bár még maga is bizonytalan abban, mit akar. A Klinikára megy, hogy ott is tanácsot adjanak neki. "Egy Algopyrint sem szabad bevennünk, akkor ezt a higanyt is tartalmazó szert hogy hogy annyira ajánlják?"- teszi fel a kérdést- leginkább önmagának- a 27 éves 30 hetes kismama. Fél attól, hogy felelõtlen döntést hoz. "Azt is sokszor lehet hallani, hogy belázasodtak, rosszul lettek a vakcinától. Jól tûröm ugyan az oltásokat, de ki tudja, hogy a babavárás mennyire változtatta meg a testem?"- tette hozzá.

Egy szintén harminc hetes fiatalasszony szerint csak üzlet az egész. Ha ugyanis nem lehet a mérgezõ higany tartalmú hõmérõt használni, akkor nem érti, hogy lehet egy terhes nõ szervezetébe juttatni ezt az anyagot. "Én nem teszem ki az oltás mellékhatásainak a bébimet, inkább sok gyümölcsöt és vitamint eszek"- mondta.

"A H1N1-gyel kapcsolatos hangulatkeltés és az ellentétes vélemények egy valamire jók, hogy az amúgy is aggódással teli kismamákat még inkább szorongóvá tegyék"- mondta egy negyedik hónapban lévõ kismama. Õ a fontos kérdésekben az orvost, a védõnõt és a terhesgondozóját kérdezi, és bízik is ezekben az emberekben. Most mégis csalódott, hiszen az orvosai rábízzák a döntést, rádásul úgy, hogy azért õk nem vállalják a felelõsséget.

Mint mondja: "Ha az orvostudomány tudorai nem vállalnak felelõsséget, akkor én – mint laikus - hogyan hozzak döntést, aminek a magzatom egészsége a tétje? Hogy lehet ilyen helyzetbe hozni az egyébként is félelmekkel teli kismamákat? Hogy vállaljak be egy bizonytalan kimenetelû oltást, ami a rémhírek szerint akár fejlõdési rendellenességet is okozhat?" A 29 éves hölgy különösen aggódik magzatáért, és arra vár, hogy végre egyértelmû iránymutatást kapjon.

A várandósok környezetét is javasolt oltani


A terhes nõkre sokszorosan veszélyes az új H1N1 influenza A vírus. Ez a kórokozó különbözik a többiektõl, azoknál sokkal agresszívebb fertõzést okoz – mondta a Naplónak Tóth Zoltán egyetemi tanár, a Magyar Szülészeti és Nõgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Kifejezetten a várandósokat fenyegetõ veszélyrõl kérdeztük a professzort, aki megerõsítette ennek bizonyítottságát, hivatkozva az Egészségügyi Világszervezet (a WHO), az Egyesült Államok, Európai Unió és a magyarországi adatokra, melyek szerint, amíg az átlagnépességbõl 1 százalékot, addig a terhesek csoportjában 16 százalékot fertõz meg az új vírus, s az utóbbiak körében jóval több a halálos szövõdmény.

Kérdésünkre, hogy miért különösen veszélyes a terhesség idején érkezõ fertõzés, a professzor elmondta: az anyai és apai eredetû magzat az anya szervezete számára részben testidegen, de a terhesség során az anyai szervezet a védelmét biztosítja. Ez a normálistól eltérõ immunállapot teszi védtelenebbé és a szövõdményekre fogékonyabbá a várandós nõket.          

A szakmai kollégium elnöke kiemelte, hogy a védõoltás nem okoz fejlõdési rendellenességet és nincsenek súlyos mellékhatásai, ezért a terhesség korától függetlenül tanácsos beadatni, mely a kismamák számára ingyenes. Az újszülött egy éves koráig nem kaphat védõoltást, de a beoltott anya védelmét õ is élvezi – eljut hozzá az ellenanyag már a lepényen keresztül vagy az anyatej által.

Lényeges, hogy a várandósoknak és a kismamáknak, valamint az újszülöttel kapcsolatba kerülõknek a környezetét is megvédjük a fertõzõdéstõl – folytatta Tóth Zoltán professzor, figyelmeztetve: akit megbetegít az influenza, annál azonnal el kell kezdeni a lázcsillapítást, de a gyógyszer nem lehet Ibuprofen tartalmú. Ha pedig súlyosabbak a tünetek, intézeti, azonnali antivirális kezelésre van szükség – szólt a professzor tanácsa.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!