2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az el nem költött pénzzel is csak a gond vanForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-02 10:27:00
A cégeknek visszaküldik azt a pénzt, amit az alkalmazottak nem költöttek el május végéig a Szép kártyákról. A pontos összeg még nem ismert, de elérheti akár az 1 milliárd forintot is. Felmerült, hogy a cégeknek az lenne a legegyszerûbb, ha eladományoznák ezt a pénzt.

Az összesítés még nem készült el, de becslések szerint 1,1 milliárd forintnyi pihenõpénzt nem költöttek el a Szép kártyákról. Egyébként a bankok tavaly is nagyjából 1 milliárd forintot utaltak vissza a munkáltatóknak a fel nem használt cafeteriakeretekbõl.

Május utolsó napjáig a 2013-ben feltöltött összegeket kellett elkölteni a Szép kártyákról. Pénteken még 1,47 milliárd volt meg a feltöltött 67,8 milliárd forintból, közölte az NGM.

Már nincs a kártyán

Mindössze 128 millió forint, az eredeti keret 1,3 százaléka maradt meg az MKB Szép kártyákon, közölte az Origo kérdésére a bank. Ez az összeg 41 millió forinttal kisebb az egy évvel ezelõtti maradéknál.A fel nem használt összegek már nincsenek a kártyabirtokosok számláin.

A pénzt a kártyakibocsátó bankoknak június 30-ig kell visszautalniuk a juttatást eredetileg adónak, vagyis a munkáltatóknak.Az MKB 1763 munkaadónak indít majd visszautalásokat, ezek közül a legnagyobb tétel 4,1 millió forint. Ugyanakkor a munkáltatók közül négy csak egy forintot, 23 kettõ és tíz forint közötti összeget, 353 pedig tíz és ezer forint közötti summát kap vissza.

A kis tételeknél a fogadónál sem igazán rentábilis a könyveléssel kapcsolatos munka, így akár a jótékony célú felajánlás is megfontolható a késõbbiekben – mondta Lehoczky László, az MKB Egészségpénztárt és Nyugdíjpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezetõ igazgatója.

Ráadásul a visszautalt összeg adóköteles bevételnek minõsül, és a visszautalt, el nem költött juttatásokra a munkáltató nem igényelheti vissza a már befizetett személyijövedelem-adót.

Nem tologatják a határidõt

A kormány nem akarja meghosszabbítani a pénzek elköltésének határidejét, mondta Lázár János a heti tájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezetõ miniszter azt mondta: az idén lejáró összegeket 2013-ban töltötték fel, és aki 1,5 év alatt nem utazott el egy néhány napos pihenésre, az késõbb sem fog.

Fata László cafeteriaszakértõ sem tartja jó megoldásnak a felhasználási határidõ tologatását.

A szakértõ szerint, ha évekig tovább lehetne görgetni az el nem költött pénzeket, az csökkentené a juttatás – a kormány által elérni kívánt – turizmusélénkítõ hatását. A magyar szállodák egyébként 2014-ben csúcsokat döntöttek – derül ki a magyar szállodaipar éves jelentésébõl.

Újra kiosztani?

A Szép kártyákon fel nem használt összegeket egy összegben utalják vissza a cégeknek. Ezért a pénzeket akkor sem lehetne újra kiosztani, ha a cégek vezetõiben esetleg felmerülne az ötlet. Hiszen nincs információjuk arról, hogy melyik dolgozójuk nem használta fel a cafeteriakeretét.

A visszautalt pénz fejtörést jelenthet a munkáltatóknak – mondta a cafeteriaszakértõ. Fata László szerint ugyanis szokatlan, hogy a cégeknél megjelenik év közben egy ki nem számlázott, mégis beérkezõ összeg.

Fata László is jó ötletnek tartaná, ha a Szép kártyán maradt pénzeket jótékony célokra lehetne használni, különösen, ha a munkáltatók saját maguk dönthetnének arról, hogy melyik civil szervezetet segítsék.

Új javaslat készülhet

Az Origo úgy tudja, a Nemzetgazdasági Minisztériumban már dolgoznak azon, hogy a 2014-ben feltöltött összegeket lejáratuk után másként lehessen felhasználni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!