2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megszûnõ kedvezmények – Ön mennyivel fizet majd több adót?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-03 12:00:04
Jövõre is folytatódik a személyi jövedelemadóhoz (szja) kapcsolódó kedvezmények szûkülése,... Mi marad?

olyannyira, hogy három kivételével az összes ilyen irányú adócsökkentési lehetõség megszûnik.

 

Érdemes lehet tehát még az idén igénybe venni, amit csak lehet. A legfájóbb az élet- és nyugdíjbiztosítások után járó kedvezmények kivezetése lesz, az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) kimutatása szerint ugyanis tavaly 780 ezren éltek e lehetõséggel. Nem meglepõ, hogy az utolsó esély kihasználására buzdítanak maguk a biztosítók is: ha ugyanis a magánszemély még az idén fizet be nagyobb összeget a biztosítási számlájára, igénybe veheti a 2010-tõl már megszûnõ kedvezményt - írja a vg.hu

Annak érdekében, hogy a maximális adókedvezmény lehívásához szükséges mintegy 350 ezer forintos befizetésre valóban sor kerülhessen, a biztosítók egyszeri díjas biztosításokat, valamint rendkívüli és eseti díjbefizetési lehetõségeket kínálnak.
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a biztosítási kedvezmény csak évi 3,4 millió forintos jövedelemig igényelhetõ, csökkentett mértékben pedig évi 3,9 millió forintos keresetig lehet kisebb összeget levonni a fizetendõ adóból. Ebbe a körbe tartozik a tandíjkedvezmény is, itt azonban jó hír, hogy ha az adózó az idén fizet be egy akár többéves képzésre, a kedvezmény a teljes idõszakra jár. Az önkéntes pénztári befizetésekkel tavaly 537 ezren éltek, jövõre azonban ez a „kiskapu” is bezárul. A lakáscélú hitelek esetében tavaly is jelentõsen, 64 ezer fõvel szûkült az igénybe vevõk száma, ám 2010-ben már a tavalyi 185 ezer adózó is búcsút inthet e könnyítésnek.


Megmaradó szja-kedvezmények
- családi kedvezmény
- súlyosan fogyatékos magánszemély kedvezménye
- õstermelõk kedvezménye


A Világgazdaság beszámolója szerint Az APEH kimutatásában azzal párhuzamosan nõ az adókedvezmények összértéke, hogy a kormány évek óta e könnyítések „kiirtására” törekszik. Ennek a magyarázata abban keresendõ, hogy évrõl évre bõvül az adójóváírás köre, és egyre több, adóterhet nem viselõ járandóság kerül be az szja alapjába. Az ezekre esõ, eleve csak „virtuálisan” létezõ adó pedig a statisztikában a kedvezmények sorát növeli. Ezzel magyarázható, hogy a 2007-es 460 milliárdról tavaly 506 milliárd forintra nõtt ez utóbbi érték.

Számolja ki, mennyi lesz az Ön nettõ bére!

Ha azonban a tényleges adókedvezményeket vesszük figyelembe, azok összértéke már tavaly is közel 10 milliárd forinttal szûkült. Ami pedig az igénybe vevõk körét illeti: jóváírás már az elõzõ évben is 3,1 millió adózónak járt, miközben a kedvezményezettek köre jövõre tovább bõvül. Adóterhet nem viselõ járandóság címén pedig 812 ezer – javarészt nyugdíjas – adófizetõ részesült könnyítésben. Az összes többi adókedvezményi lehetõséggel tavaly – az átfedések kiszûrése nélkül – mintegy másfél millió adózó élt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!