2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jövõre még a bankbetétek is jobban fizetnekForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-08 11:46:17
Jövõre 16-ról 15 százalékra csökken az szja. A változás nemcsak azt jelenti, hogy magasabb nettó bért vihetünk haza, hanem azt is, hogy minden, az szja-törvényben szabályozott jövedelem után kevesebb adót kell fizetnünk. Elsõre talán nem gondolnánk, de a változás miatt még a bankban tartott pénzünk is többet hozhat.

A szakértõk szerint az szja-csökkentés hatása nem lesz igazán látványos, annak ellenére sem, hogy a munkajövedelem adója mellett más helyzetekben is kevesebbet kell fizetni.

Az alacsony keresetû családok, akik az adókedvezmények miatt már így sem fizetnek jövedelemadót, kevésbé fogják megérezni az adócsökkentést. A kétgyerekes adókedvezmény mértékének növekedésével ez a megállapítás egyre többekre lehet igaz.

Egy átlagos magyar háztartás nem az szja-csökkentésbõl fogja megspórolni a nyaralásravalót. Kneitner Lea adószakértõ szerint nehéz számszerûsíteni, hogy egy családnak mekkora összeget jelentenek a változások. A megspórolt összeg függ a gyerekek számától, a megtakarítások mértékétõl vagy más bevételek nagyságától, ezek adóterhe mind csökken jövõre.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a szja-változással 120 milliárd forint maradhat az érintett 4 millió embernél.

A bankbetét többet hozhat

A kamatadó is csökken jövõre, pedig ezt sokan nem kötik az szja-hoz. Jövõre a lekötött betétek után nem 22 százalékos adót kell fizetni, mint eddig (16 százalék kamatadó + 6 százalék eho), hanem 21 százalékot.

Mivel az elõzetes bejelentés szerint csak az szja-kulcs változik, a 3, illetve az 5 éves lekötés után kisebb adókedvezményt kaphatunk, mint eddig. Mindkét esetben 1 százalékponttal csökken a kedvezmény mértéke, vagyis 3 év után továbbra is 10 százalékra csökken a kamatadó, míg továbbra is 5 év után nullázódhat ki.

Több cafeteriát kaphatunk

Szja-t kell fizetni a különbözõ béren kívüli juttatások után is, azzal a különbséggel, hogy itt az adóalap a kifizetés 1,19-szerese. Emiatt az adócsökkenés is magasabb, mint más jövedelem esetén. A gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy 2016-tól többet költhetnek a cafeteriakeretükbõl azok a munkavállalók, akik maguk rendelkeznek a kért juttatásokról a vállalati rendszerükben.
Azok viszont semmilyen változást nem éreznek majd, akik fix összegû utalványt kapnak kézhez, hiszen ilyenkor csak a munkáltató által fizetendõ közteher csökken.

Tõzsdézni is olcsóbb

A kamatadónál talán egyértelmûbb, de az árfolyamnyereségbõl származó bevétel után is kevesebbet kell adózni jövõre. Így az értékpapírok eladáskor keletkezett hasznából is több maradhat meg jövõre, de más tõkepiaci mûveletek is egy kicsivel jobban megérhetik 2016-tól.

Osztalék után is kevesebbet kell

Kneitner Lea adószakértõ szerint sokakat érint, hogy a vállalkozásokból kivett osztalék esetén fizetendõ adó is csökken valamelyest. A szabályozási környezet miatt az üzletrészek adás-vétele is egyre gyakoribb. Jövõre már ezekben az esetekben sem kell az eladónak 16 százalékot fizetnie a haszon után.

Ekkor is kevesebbet kell fizetni

Annyira nem csak a munkajövedelmek adóterhe csökkenhet jövõre, hogy szinte az élet minden területén találkozhatunk az adócsökkentés hatásával. Az 5 éven belül vásárolt lakás eladása esetén is csak 15 százalék lesz a befizetendõ adó, az ingatlan bérleti díja után is csak ennyit kell majd fizetni. És az összes többi jövedelemmel együtt csökken a vállalkozásból kivont pénzek adóterhe is.

Nem olyan sok pénz ez

Az szja változás nem hoz azért túl sokat a konyhára. Egy átlagos magyar fizetésbõl 2300 forinttal több jut a pénztárcába, ha a gyerekek után járó adókedvezményt is igénybe veszik, akkor ennél lényegesen kevesebb. A cikkben említett esetekben még kisebb összegrõl beszélhetünk, hiszen az adóalapok nem változnak jövõre sem. A kamatadó esetén például csak a tényleges hozam 16 százalékos adója csökken 15-re. Vagyis 1 millió forintos megtakarítás esetén 300 forintot nyerhetünk évente, ha egy ma jónak nevezhetõ 3 százalékos kamattal számolunk.

A cafeteriánál a magasabb adóalap miatt nagyobb értékû lehet a változás, de az éves 200 ezer forintos maximális keret miatt igazából ez sem fog túl sokat hozzátenni a családi kasszához.

A legtöbb persze azoknál marad, akiknek a keresete magasabb az átlagosnál, eddig nem használták ki a maximális adókedvezményt, sok megtakarításuk és egyéb jövedelmük is van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!