2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A polgármester és a lelkész is tagadja a szegregáció tervétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-18 16:12:02
Komádi – Nem szegregálnak, hanem lehetõvé teszik az intézményválasztás jogát.



Hét igen és egy tartózkodás (egy képviselõ pedig nem volt jelen) mellett Komádi átadja egyik fõtéri ingatlanját a helyi református egyháznak, amely iskolaalapítási céllal kérte azt – döntött a bihari település képviselõ-testülete a múlt héten. A parókia szomszédságában lévõ épületet egykor maga az egyház építette, mostanság vagy üresen állt, vagy bérelték.

Balogh Sándor lelkipásztor a Naplónak elmondta, hogy eredetileg egy a Barsi Dénes-iskolához tartozó telephelyet szerettek volna megkapni, de a KLIK azt nem kívánta kiszervezni. Az öt évre megkapott házban már el is kezdték négy tanterem kialakítását saját forrásból, a bútorok is megérkeztek – tudtuk meg.

Mivel a református iskola egyelõre a jogerõs mûködési engedélyre vár, csak szándéknyilatkozatban jelezhették a szülõk, hogy oda kívánják járatni a gyerekeiket – ezt 70-en tették meg. Ugyanezen okból még a leendõ pedagógusokkal sem köthettek szerzõdést, de ígéretet tettek arra, hogy helyieket alkalmaznak.

“Alaptalan és bosszantó”

Az iskolaalapítás hírével egy idõben voltak, akik szegregációt sejtettek a háttérben, amit információnk szerint azzal indokoltak, hogy a helyi Barsi Dénes Általános Iskolából és az óvodából együtt már két busznyi gyermeket hordanak át a közeli Magyarhomorogra a hátrányos helyzetû, valamint a cigány tanulók “elkerülése érdekében”; így vélhetõen azok mennének át az egyháziba, akik most ingáznak.
Nem titkolta elkeseredettségét Tóth Ferenc, Komádi polgármestere, amikor megkerestük. Elmondta, hogy a testületi döntést követõen a városba érkezõ Langerné Victor Katalint, az Emberi Erõforrás Minisztérium (EMMI) társadalmi felzárkózásért felelõs helyettes államtitkárát is próbálta megnyugtatni, hogy nem lesz szegregáció.

- Egykor több felekezetnek volt iskolája a településen, nem ért váratlanul, hogy a legerõsebb ismét intézményt alapít. Csak örülni tudok, hiszen az elvándorlás, a csökkenõ gyermeklétszám Komádit is érinti, s ha egy új iskolával ennek sikerül gátat szabni, akkor már elértük azt a célt, hogy helyben maradjanak a gyerekek. Jelenleg nagyon sok a konfliktus emiatt, de mi hosszú távon gondolkodunk. 2013-ban közel 390 millió forintból felújítottuk az iskolánkat, s mivel a korábbi évtizedekben is nagyon jól megfértek egymás mellett a különbözõ felekezetû oktatási intézmények, most is hisszük, hogy egy újabb alternatíva azokat a családokat is maradásra bírja, akik eddig valamilyen okból másikat kerestek.

Balogh Sándor lelkipásztor úgy fogalmazott, hogy “meghallották a kiáltást”.

- Néhány éve már kérdezgetik a helyiek tõlem, hogy mikor lesz Komádiban református iskola. Amikor elkezdtek sûrûsödni ezek az alulról érkezõ igények, kötelességünknek is tartottuk újrahonosítani azt. Ha minden engedély meglesz, szeptembertõl három évfolyam (elsõ, második és harmadik osztály) kezdi meg vagy folytatja a tanulmányait ott. A lelkész bosszantónak és alaptalannak nevezte a leendõ iskola szegregációjára vonatkozó híreszteléseket. – Minden jelentkezõt felveszünk (a maximált osztálylétszám erejéig), s igen, vannak köztük roma származásúak is, többen is – reagált.

HBN-Barak Beáta

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!