2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Szeptemberben begyorsulnak az átutalásokForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-22 11:26:05
Szeptembertõl a jelenlegi, valamivel több, mint két óráról egy órára rövidül a banki átutalások ideje, és az eddigi öt elszámolási ciklus helyett tíz lesz naponta.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrák igazgatója az M1 aktuális csatornán azt mondta, a jelenlegi jogi határidõ 4 óra az átutalások esetében, azonban most gyakorlatilag 2 óra 5 perc alatt megtörténik.Õsztõl az átutalásoknak egy óra alatt teljesülni kell. Az eddigi öt elszámolási ciklus helyett tíz lesz naponta- tette hozzá az MNB igazgatója. 


A banki átutalások ideje jelentõsen csökken szeptembertõl

Forrás: MTI/Marjai János

A központi elszámoló rendszert mûködtetõ Giro Zrt.-t az MNB tavaly megvásárolta a bankszektortól azért, hogy további fejlesztéseket tudjon elvégezni.

A központi elszámoló rendszer fejlesztésének köszönhetõen rövidül az utalás ideje, illetve nõ az elszámolási ciklusok száma. A komplex fejlesztésben a Giro Zrt., az MNB és a bankok vesznek részt.

Így lehetne 100 milliárdot spórolni

Bartha Lajos arról is beszélt, hogy az elektronikus fizetések alapján Magyarország a középmezõny alján foglal helyet az európai összehasonlításban. A felmérések szerint Magyarországon mintegy 3,8 milliárd fizetési tranzakció van egy évben, ennek 80 százaléka készpénzben zajlik.


Még mindig több a készpénzes fizetés, mint a kártyás

Forrás: PhotoAlto/Gabriel Sanchez

Ez Skandináviában a fordítottja, ott a készpénz aránya mindössze 20 százalék. Rámutatott arra: ha a skandináv modell szerint fizetnénk Magyarországon, az nagyjából évi 100 milliárd forintos megtakarítást eredményezne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!