2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Másfél millióan kapnak levelet a NAV-tólForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-23 14:31:39
Megkezdte a NAV a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítõk kiküldését, másfél millióan kapnak levelet. Folyószámla-kivonatot az kap, akinek legalább ezer forint tartozása vagy túlfizetése van. Késedelmipótlék-értesítõt annak küldenek, akinek rendezetlen késedelmi pótléka van.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítõk kiküldését. Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól, írja közleményében a szervezet.

Õk kapnak levelet

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál az adófolyószámla 2014. december 31-ei állapotát veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítõt csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2014-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett.

Az elektronikus bevallók nem kapnak

Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és május 11. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítõt sem. Õk az ügyfélkapus regisztrációt követõen már a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását, és ha 2014-re vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor június végétõl megtekinthetik késedelmipótlék-levezetésüket is.

Másfél millióan kapnak levelet a NAV-tól október végéig

Fotó: Bielik István - Origo

Segít az ügyfélszolgálat

A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítõ átvétele után az adózónak célszerû azt a kivonat mellékleteként megküldött tájékoztató segítségével saját nyilvántartásával összehasonlítani. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintézõ Rendszerén (ÜCC) keresztül vagy írásban lehet. Ehhez a NAV honlapjáról letölthetõ Folyószámla-kivonatra észrevétel elnevezésû nyomtatvány nyújt segítséget.

 

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!