2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Ilyen reményvesztett még nem volt a lakosságForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-24 12:06:35
Fél éve stagnál a GKI-Erste konjunktúraindexe, ez viszonylag optimista hangulatot tükröz. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások idei csúcsukra kerültek, míg a fogyasztói várakozások idei, sõt húsz hónapos mélypontjukra.

Az üzleti szférán belül – a májusban nagyon derûlátóvá vált szolgáltató cégek kivételével - minden ágazat érezhetõen optimistább lett. Az építõipar kivételével mindenhol valamivel több volt a javulásra, mint a romlásra számító vállalat.

Az iparban a májusi pesszimizmust júniusban derûlátás követte. Kedvezõbb lett az elmúlt idõszak és a várható termelés megítélése, és jelentõsen javult a rendelésállományról, ezen belül az exportrendelésekrõl alkotott vélemény. A készleteket viszont magasabbnak érezték a válaszolók.

Szerencsen 100 új munkahely jött létre

Forrás: MTI/Vajda János

 

Az építõipari bizalmi index júniusban jelentõsen emelkedett, értéke lényegében visszatért az év eleji szintre. Az elõzõ háromhavi termelés megítélése némileg, a rendelésállomány értékelése számottevõen javult.

Csökkentek a készletek

A kereskedelmi bizalmi index júniusban a májusi csökkenésnél kisebb mértékben nõtt, így továbbra is bennmaradt a több mint másfél évet jellemzõ viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a rendelések megítélése nem változott, a készletszintet viszont lényegesen kisebbnek minõsítették a nyilatkozók.

A szolgáltatói bizalmi index júniusban korrigálta az elõzõ havi emelkedését. Rosszabb lett az üzletmenet, az elõzõ negyedévi és a várható forgalom megítélése is.

A munkanélküliség a mumus

A foglalkoztatási hajlandóság a kereskedelemben nem romlott tovább, az ipari és építõipari vállalkozásoknál javult, a szolgáltató cégeknél viszont csökkent.A lakosság munkanélküliségtõl való félelme nõtt.Az áremelési szándék az iparban és a szolgáltatók körében erõsödött.


Az építõiparban a túlnyomó többség változatlan árakra számít. A kereskedelmi cégek körében csökkent az áremelést tervezõk aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke nem változott.A fogyasztók inflációs várakozása viszont erõsödött.A magyar gazdaság perspektívájának megítélése hónapok óta romlik, és ez az ipari és szolgáltató cégek kivételével júniusban is folytatódott. A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi emelkedésnél nagyobb mértékben esett.

Drágulás miatt nem tudunk félre tenni

A lakosság saját pénzügyi helyzetének következõ egy évét és a következõ egy évben várható megtakarítási képességét egyaránt rosszabbnak ítélte, mint az elõzõ hónapban. Az emberek a nagy értékû tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit változatlannak, a következõ egy évre vonatkozót viszont jelentõsen romlónak érzékelték.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!