2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Volt önnek tavaly havi 253 ezre? Ennyi a létminimumForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-24 12:13:49
2014-ben havi 253 ezer forint volt egy tipikus, két felnõttbõl és két gyermekbõl álló háztartás és nem egészen 80 ezer forint egy egytagú nyugdíjas háztartás létminimumértéke – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Létminimum 2014 kiadványából, amelyet kedden ismertettek Budapesten.

2014-ben havi 253 ezer forint volt egy tipikus, két felnõttbõl és két gyermekbõl álló háztartás és nem egészen 80 ezer forint egy egytagú nyugdíjas háztartás létminimumértéke – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Létminimum 2014 kiadványából.

Tisztes megélhetés

A kiadványban alkalmazott számítás szerint a háztartások bõ 35 százaléka él a létminimum alatt, ugyanakkor Németh Zsolt, a KSH elnök-helyettese hangsúlyozta, hogy a mutató valójában nem létminimumot mér, hanem a tisztes, szerény megélhetés szintjét. Ilyet az Európai Unióban sehol nem számítanak - jegyezte meg.

253 ezerbõl él meg tisztességesen egy család

Forrás: Thinkstock

Mivel szakmai szempontból ez a számítás kevésbé alkalmas a szegénység mérésére, ezért a kiadvány ebben a formájában utoljára jelenik meg. Túl heterogén az a kör, amely a létminimum alá tartozik, ezért ez a kiadvány alkalmatlan arra, hogy szociálpolitikai döntések alapjául szolgáljon – magyarázta. A KSH ezért bevezet egy új mutatót, amellyel azokat szeretné mérni, akiknek a legnehezebb a sorsuk a társadalomban - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!