2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
El a kezekkel a nyári vakációtól!Forrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-26 10:36:17

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményt adott ki, amiben felsorolják, miért lenne nagy hiba megrövidíteni a nyári szünetet, ahogy azt az Emmi tervezi.

A PDSZ szerint jól felépített kampányok születtek arra hivatkozva, hogy a hosszú nyári szünet problémát okoz a szülõknek, hisz nincs elég szabadságuk arra, hogy azt gyermekeikkel töltsék.

A szakszervezet szerint csupán a három legfontosabb érdekeltet nem kérdezték meg, a diákokat, szülõket és a pedagógusokat. A tárca a tanév szorgalmi idõszakát, június 30-ig kívánja kitolni.

Fotó: Czimbal Gyula

A PDSZ a leghatározottabban tiltakozik az ésszerûtlen, kontraproduktív, ötlet ellen, ami tovább növeli az egyébként is túlterhelt diákok terheit, és energiájuk utolsó cseppjeit is ki akarja csavarni a végletekig kizsigerelt pedagógusokból - írják.

A tiltakozás oka, hogy szerintük

  • A tanítási szünetek átstrukturálása nem oldja meg – sõt fokozza - a szülõk problémáját, hisz szabadság napjaik száma nem nõ, ellenben azt több részletben kell kivenni. Így a „vágyott cél” megvalósítása, miszerint a család többet legyen együtt – abszolút ellehetetlenül.
  • Az õszi, téli, tavaszi szünetek megnyújtása többlet kiadással jár, hisz az iskoláknak akkor is biztosítani kell a gyerekek felügyeletét, az épületeket fûteni, világítani kell, a felügyelõ pedagógusokat pedig fizetni kell.
  • A júniusi idõszakban az iskolaépületek nagy része – fizikailag sem - alkalmas feladatának ellátására. A magas hõmérséklet veszélyeztetheti mind a diákok, mind pedig pedagógusaik egészségét.
  • A tankerületi rendszer súlyos alulfinanszírozottsága nem teszi lehetõvé, hogy megnyújtott idõszakban a diákokkal iskolán kívüli programot hajtsanak végre a pedagógusok.

Azonnali egyeztetéseket kezdeményeznek az államtitkársággal, és felszólítják az oktatás irányítóit, hogy az egyeztetések befejezõdéséig ne tegyenek lépéseket ebben az ügyben.

Az Index szavazásán az olvasók túlnyomó többsége is gondolta úgy, hogy ne változtassanak a vakáció hosszán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!