2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Augusztusra elkészül a tanárok etikai kódexeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-27 14:39:28

Még a következõ tanév elõtt elkészül a tanárok etikai kódexe, de nem lesz különösebb munkajogi következménye, ha valaki megszegi a kódexet, - írja a Magyar Nemzet. Az állami iskolák tanáraira vonatkozó szabálykönyv augusztusra elkészül, és októberig várják a tanárok javaslatait, a végleges verzió pedig novemberre állhat össze, mondta el Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A köznevelési törvény szerint minden állami iskolában dolgozó tanárnak be kell majd tartani az etikai kódexet. A kódex nem konkrét tiltásokat tartalmaz majd, hanem "követendõ viselkedésmintákat" - mondta el Horváth.

Horváth szerint a legfõbb alapelveket már elfogadták, ezek például az elõítéletmentesség és hogy a pedagógus semmilyen megkülönböztetést nem alkalmazhat a munkája során. Horváth szerint bekerül majd a kódexbe az is, hogy a tanárok folyamatosan fejlesszék szakmai tudásukat, emellett arról is lesz benne szó, hogyan illik a tanároknak öltözni, bár azt nem fogják megszabni, hogy konkrétan milyen ruhadarabokat kell viselniük. A készülõ kódex csak szakmai normákat tartalmaz, a tanárok világnézetét Horváth szerint nem akarják befolyásolni.

A kódex nem egyenlõ a jogszabállyal, így annak megsértése sem von majd maga után jogi következményeket, így az etikai bizottságok nem lehetnek jogosultak arra, hogy bárkit elbocsássanak. A pedagóguskar elnöke legfeljebb csak "elbeszélgetést" tudna elképzelni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!